„Агенти Кремља“ у центру Европе

0

„Агенти Кремља“ у центру Европе.

Симптоми масовне психозе

Прочитајте још:  УН су реаговале на нападе украјинских дронова на Москву
Недељу 5. јуна обележиле су највеће недавне демонстрације у Пољској, у којима је, према неким изворима, учествовало и до пола милиона људи. Демонстранте је на улице извео лидер главне опозиционе странке Грађанска платформа, бивши премијер Доналд Туск.

Одлуком Сејма и председника Анџеја Дуде, у Пољској је створена  посебна комисија  за истраживање „руског утицаја на пољску политику“ у периоду од 2007. до 2022. године. Туск је главни осумњичени за везе са Москвом, због чега је подигао своје присталице на протест.

Прочитајте још:  Цена гаса скочила за петину после Путинове одлуке о плаћању у рубљама
Они желе да уклоне Туска са парламентарних избора који ће бити на јесен, а то се може учинити ако се докаже да је он агент Кремља. Није лако ставити такву етикету на човека (па чак и Пољака!), који никада није доживео ни најмање симпатије према Русији, али су се власти енергично латиле посла.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Не сумња се само на Туска. Свуда се, махнито, тражи „руски утицај“. Сада већ бивши шеф војне контраобавештајне службе Пољске Јануш Носек објавио је оптужујући материјал у Газета Виборцза под насловом „ПиС* је потпуно засићен руским агентима“.

Носек је оптужио председника Дудуа, премијера Моравјецког и оснивача и председника ПиС-а Јарослава Качињског за везе са Москвом — људима који не подносе Русију.

Власти су се одмах осветиле Јанушу Носеку. И сам је сврстан међу „агенте Кремља“: прво, зато што је превише причао, а друго, зато што је једном, дошавши у Санкт Петербург, усликан у … капу без врха са натписом „Аурора“ .

Гледајући шта се дешава у Пољској, неминовно ћете помислити на нападе масовне психозе.

Учесници недељног протеста, који је назван Марш мржње и презира, нису бирали изразе против власти, позивајући на њено рушење. И ускоро ће комисија за истраживање „руског утицаја на пољску политику“ изнети своје закључке …

Шеф партије Пољска-2050 Шимон Головња се обрушио: „Председник Анџеј Дуда одлучио је да покрене грађански рат у Пољској.

Тако сматра и Лех Валенса, који је рекао да би немири у земљи могли да почну ако Дуда и странка Право и правда остану на власти.

Прочитајте још:  Нови европски лопови
Валенса не сумња да ће предстојећи парламентарни избори бити намештени: „Знајући да губе, понашаће се тако да играју на време и да се припреме како не би раније завршили у затвору“, каже бивши шеф синдикат Солидарност. И указује на још неидентификоване „агенте Кремља“, наводећи као пример бившег министра националне одбране Антонија Мацеревича, који је, према Валенси, „имао и има добре везе са Русијом“.

Али Доналд Туск Валенса сматра једним од најбољих политичара у Пољској и пореди га са собом. Валенса обећава да ће подржати Туска на изборима: „Пољску треба спасити од грађанског рата. Такође је неопходно ослободити земљу од Качињског, Мачеревича и других који штете и уништавају наслеђе Пољске. А Дуда, каже Валенса, треба да промени име, да оде у манастир и да се на коленима моли за опроштење грехова.

Прочитајте још:  Захарова: Србија на Косову брани средиште Европе од тоталног уништења
Иначе, нешто слично се дешава и у Француској, где је делимично објављен извештај о парламентарној истрази о везама странке Национални скуп са Русијом. Главни закључак: Марин Ле Пен је сарађивала са Москвом, састала се са Путином 2017. године, добила руски кредит… Криве јој се и изјаве у вези са Кримом који Ле Пен сматра делом Русије (а шта се још Крим може сматрати део?).

Марин Ле Пен је кратко одговорила својим оптужбама, наводећи да је жртва „неприхватљиве кампање клевете засноване на сумњи, а не чињеница.

Валериј Бунт/ФСК,РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *