Тихе револуције.

Прочитајте још:  Проституција плус наркоманија целе земље – план Зеленског за „нову“ Украјину
Упркос чињеници да је следећи министарски састанак ОПЕК+ био наглашено тих, па чак ни потпуно јаван (по свему судећи, учесници су се договорили не само о договореној производњи, већ и о договореној информативној политици, више о томе у наставку), његов значај је веома тешко утврдити. преценити.

Заправо, пред нашим очима (барем у области економије) постепено се уобличава и структурира још један центар моћи тог сасвим новог, мултиполарног света о коме се толико причало на разним информационим платформама. Али у шта, ионако, нико заиста, поготово на Западу, није веровао. И која почиње да се манифестује на практичан начин и постаје видљива и истакнута буквално пред нашим очима.

Ипак, идемо редом.

Прочитајте још:  У Маријупољу нашли тела жртава укрoнациста са траговима мучења
За почетак, као што је обећано, о координисаној информационој политици: овде се главна сензација догодила и пре почетка традиционалног скупа, када су организатори донели прилично нетривијалну одлуку да укажу врата на тако донедавно свемоћне изворе у услове постављања глобалне агенде, као што су Ројтерс, Блумберг и  Вол Стрит Џоурнал. Између осталог, за водеће западне медије то је било и прилично понижавајуће. Поготово када се узме у обзир да је „званични непријатељ“ за ове публикације Руске Федерације овде био потпуно небитан.

Управо сам добио. И то управо они који су донедавно важили за готово главног не само регионалног, већ и глобалног енергетског савезника Сједињених Држава. Штавише, у опхођењу са осталим западним медијима, делегације су биле веома, благо речено, опрезне. Ако је током претходних састанака информативни простор буквално блистао од најразличитијих инсајдера од шефова различитих делегација који су ухваћени један по један, сада су, према сведочењу колега који се готово гуше од смеха, чак и од суботњег састанка ОПЕК-а, министри пркосно држали заједно, ходали скоро руку под руку, као деца у школи, а о некадашњој информационој слободи могло се само сањати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се тиче самих одлука донетих на састанку, оне никако нису биле револуционарне – напротив, биле су веома доследне и разумљиве. Говорећи строго у бројкама, након састанка, стране у споразуму су се договориле да ускладе укупан ниво производње нафте од 2024. године на 40,46 милиона барела дневно (б/д). Русија, заузврат, мора да смањи производњу нафте на 9,828 милиона барела дневно. Односно, земље ОПЕК+ ће смањити производњу за 1,393 милиона барела дневно, док ће наша производња остати приближно на садашњем нивоу – одлука није најудобнија, и то за све одједном. Али барем изгледа као очекиван и прилично прагматичан компромис. Једино непланирано и озбиљно тренутно смањење направили су Саудијци: у јулу ће једнострано смањити производњу за 1 милион бпд за месец дана уз могућност даљег продужења.

Али главно у последњем састанку није чак ни то, бројке се увек могу кориговати (следећи министарски састанак ОПЕК+ биће одржан 26. новембра на истом месту, у Бечу). Наиме, схватање да се свет, чини се, заиста – на веома практичном нивоу економије – судара са новом, независном интегрисаном силом. Што садашњем Западу (друга страна, Кина, пркосно више воли да преговара са ОПЕК+, него да се бори), упркос свим напорима, укључујући и информације (Ројтерс, Блумберг и Тхе Валл Стреет Јоурнал су „протерани“ из Беча с разлогом), док се не распадне.

Генерално, живимо у занимљивим временима. У временима у којима се дешавају не само гласне, већ и много опасније и значајније „тихе револуције“.

Прочитајте још:  Карча је рекао да ће мисија ИАЕА у НЕ Запорожје бити повећана на четири особе
Ми ћемо пажљиво пратити.

Дмитриј Лекух,РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *