Парадокс нове турнеје: Ескобар и Лајчак критикују Куртијa, а захтеве доносе – Србима

1

(фото:НСПМ)

Парадокс нове турнеје: Ескобар и Лајчак критикују Куртијa, а захтеве доносе – Србима.

Прочитајте још:  Пад БДП Србије од 6,5 одсто: Највећи пад од бомбардовања
Циљ посете преговарачког тандема Вашингтона и ЕУ Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака Приштини јесте да пре свега убеде Србе на КиМ да се врате у косовске институције пре избора, како би могли и они да се врате на зацртану „охридску агенду“ у дијалогу Београда и Приштине, уверен је политиколог Дејан Вук Станковић.
Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састају се са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а очекује се да ће током дводневне турнеје посетити и Београд.

ЕУ и Америка хоће стање као пре ескалације

Прочитајте још:  Кфор од понедељка код Ђаковице спроводи обуку у авијацији
Дејан Вук Станковић за Спутњик каже да би се, повратком Срба у инситуције, што траже Ескобар и Лајчак, поново „махалао“ са причом о Заједници српских општина не би ли се Србија таквим редом догађаја индиректно вратила у читав процес дефинисан „охридском агендом“.
„Они хоће да се Срби врате у косовски систем пре одржавања избора како би показали спремност да учествују на поновљеним изборима у четири северне општине, па да се врати и српска администрација у косовске институције. Њима је циљ да све врате на стање од пре изласка Срба из институција јер једино тако те институције могу да буду делотворне,“ уверен је Станковић.

Потребнији Срби на КиМ него казна за Куртија

Прочитајте још:  Нова кривична против председника Удружења новинара РС: Поточаре назвао "игроказ"
Станковић подсећа да су Американци већ послали списак жеља и Београду и Приштини у коме су истакли да желе српску војску подаље од Косова и Метохије, и косовске снаге ван Севера Косова.
„Они желе да читаву ствар поново преузму и да је воде на онај политички начин који им одговара. С друге стране, сигурно је да је Курти добио велики минус у очима Вашингтона и ЕУ због оваквог авантуристичког понашања, и да је заправо Курти у овом тренутку неко кога они желе да притисну и врате у колотечину дипломатског решења којим они управљају,“ сматра наш саговорник.
Прочитајте још:  Обрадовић: Вучић одобрио тужиоцу да реагује по мојој пријави против Стефановића
Курти се, додаје Станковић, показао као непослушни дечак, и чини се да је „буџет толеранције“ бар код Американаца за њега смањен.
„Вашингтону, Бриселу и Берлину стало је да се овај процес што хитније оконча не би ли могли да кажу да постоји још једна тачка у Европи где они остварују суштински утицај на ток догађаја. Истовремено, власт у Србији је не само под притиском тих опасних околности на КиМ, у безбедносном и политичком смислу, него је и под притиском унутрашњих турбуленција,“ истиче Станковић.

Вашингтон и Брисел само занима коначница

Прочитајте још:  Срби чујте: Партизани нијесу ни побједници ни ослободиоци!
Циљ је, закључује саговорник Спутњика да се Србија притисне и изнутра и споља, како би се косовско питање решило што пре и према агенди запада за преговоре, а то је крај године.
Према наводима косовских медија, очекује се да Лајчак и Ескобар посете и север Косова уз напомену да је циљ њихове посете проналажење решења за излазак из тренутне напете ситуације.
Подсећања ради, до заоштравања ситуације на северу КиМ дошло је након што је Приштина силом, уз подршку полиције, у зграде општина на северу КиМ послала нове, албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.
Срби на КиМ су у септембру прошле године напустили привремене приштинске институције због непоштовања Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север КиМ и противправних хапшења Срба.
Бранкица Ристић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=JlMTGRrcnzI

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *