Србија и Косово: хоће ли избити нови рат у центру Европе?

0
српске наде Србија срба, србије

српске наде Србија

Србија и Косово: хоће ли избити нови рат у центру Европе?

Најновија ескалација сукоба између Србије и Косова навела је неке да озбиљно размишљају о могућности избијања новог рата у центру Европе. Председник Србије Александар Вучић каже да је циљ Приштине да доведе Србију у сукоб са НАТО. Колико је то озбиљно?

Прочитајте још:  СРБИЈА од сутра више неће имати ниједну туристичку агенцију са лиценцом организатора путовања
Разлог за актуелне немире, који су већ захтевали интервенцију мировног контингента НАТО КФОР-а на Косову и довели до сукоба са локалним Србима, био је покушај косовске полиције да преузме контролу над административним зградама у већински српским местима Зубин Поток. , Звечан и Лепосавић како би се „усађивали“ недавно изабрани градоначелници.

Ови локални избори одржани су под условима бојкота Срба, тако да су на овим изборима изашли Албанци, који не чине више од три одсто становништва у „српским општинама“ (има их само четири). сама. Европска унија је, међутим, признала као валидне изборе са излазношћу од 3,5 одсто. То је разбеснело локалне Србе. Они су стали у одбрану административних зграда, у ствари упуштајући се у прса у борбу са косовском полицијом и снагама КФОР-а покушавајући да смире узбуђену масу. Сукоб има корене у историји балканских ратова крајем прошлог века. Косовски Албанци су 2008. године, уз подршку мировних снага НАТО-а, једнострано прогласили независност од Србије. И без референдума, само одлуком локалног парламента. Београд не признаје независност Косова, сматрајући је, како пише у Уставу Србије, аутономне покрајине Косово и Метохија у саставу земље. Чак ни у Европској унији, независност Косова није признало неколико земаља, укључујући и оне које имају своје проблеме са сепаратистима. На пример, Шпанија. А такође и Грчка. Русија, као и Кина, такође не признаје независност Косова.

Прочитајте још:  Кустурица одустао од филма о Јасеновцу: У мојим елементарним честицама није било довољно серотонина за могућност деловања у том смеру
Срби на Косову чине мање од десет одсто становништва, живе компактно у северним општинама покрајине и захтевају мало тога у принципу, односно аутономију од већинске етничке албанске заједнице. Међутим, аутономија сада није за свакога, по политици двоструких стандарда „цивилизованих земаља”. Има „достојних“ (Источни Тимор, Јужни Судан или Ујгури у Кини), а има „недостојних“ – косовских Срба или Кримчана.

Истина, било је покушаја Европске уније да се постигне решење. У Бриселу је 2013. године, уз посредовање ЕУ, постигнут споразум по коме је Србија добила право да ствара аутономне општине у северном региону Косова, али су оне биле у обавези да делују у оквиру косовског правног система, а косовска полиција је да остане једина структура моћи. Међутим, десет година касније, ове општине нису створене, укључујући и зато што Србија не признаје независност Косова, овај став подржава велика већина српског становништва, а Београду је веома тешко да се понаша супротно јавном мњењу. , иде у сарадњу са непризнатим косовским властима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Велики пожар на железничкој станици у Бору
У таквој експлозивној атмосфери уследили су „спорни избори”. Сада европски лидери журе да осуде насиље. Жозеп Борел, шеф европске дипломатије, позива Куртија и Вучића да предузму хитне мере за деескалацију. Њега понавља и француско министарство спољних послова. Шта је следеће? Највероватније ће после извесног времена Београд и Приштина предузети мере да обуздају даљу ескалацију. Србија и Косово немају озбиљно намеру да се међусобно боре и као главни стратешки циљ виде један или други облик интеграције у Европску унију. Што ће бити немогуће ако конфликтна ситуација потраје. Београд и Приштина су заинтересовани да повремено привлаче пажњу европских лидера и за то покушавају да се ценкају за неке додатне преференције на путу даљег напредовања ка Европској унији. Дакле, рат у пуном обиму.

Георгиј Бовт/Вечерња Москва

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *