Петковић поручио Куртију: Умјесто што те инспиришу великоалбански снови Призренске лиге, усредсреди се на Резолуцију 1244

1
петковић

Петар Петковић – некада против велеиздајничког Бриселског споразума, данас његов најјачи заговорник, због тога је и протеран из Зубиног Потока од народа као велеиздајник.

Петковић поручио Куртију: Умјесто што те инспиришу великоалбански снови Призренске лиге, усредсреди се на Резолуцију 1244.

Док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, обиљежавајући годишњицу Призренске лиге, „снује великоалбанске снове“, Срби се сјећају да је на данашњи дан донијета Резолуција 1244 Савјета безбједности УН, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

„Резолуција 1244, која је, такође, донијета на данашњи дан, јесте обавезујући међународно-правни документ који се тиче Косова и Метохије и, ако је већ љубитељ годишњица и историје, Курти не треба да се враћа у давну прошлост, већ инспирацију и основ за политичко деловање треба да тражи управо у том документу Савјета безбједности УН“, истакао је Петковић.

Прочитајте још:  Покрет „Метла“ одлучио да изађе на изборе
Он је навео да нема Србина који Куртија неће подсјетити да је Призрен, давно прије него што се у њему на данашњи дан, прије 145 година окупила група османских лојалиста како би основала Призренску лигу, био престоница српских царева.

Петковић наводи да када Курти најављује да ће слиједити „филозофију Призренске лиге“, то значи „да ће слиједити идеолгију која је, између осталог, на концу довела и до тога да се у српском царском граду данас готово више и не говори српски“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истиче и да се Курти, позивајући се на „филозофију Призренске лиге“, позива и на њен антисрпски и антисловенски карактер, и „настоји да пружи историјски алиби својој данашњој агресивној шовинистичкој политици“.

„Иако су му уста пуна демократије и грађанског друштва, њему је немогуће да призна било какав неалбански карактер Косова и Метохије, јер њему демократија одговора док год је резервисана само за Албанце, а грађанско друштво само онда када у том друштву живе искључиво Албанци“, поручио је Петковић.

Курти је данас у Призрену, поводом 145. годишњице оснивања Призренске лиге изјавио да ће „очувати њене тековине“ и да „садашњи лидери Албанаца треба да прате филозофију Призренске лиге“.

Прочитајте још:  Симић: Медијска сцена у ФБиХ агресивно усмјерена према Српској
Призренска лига је скраћени назив војно-политичког удружења под називом Лига за одбрану права албанског народа, које је у Призрену формирала група Албанаца 10. јуна 1878, након завршетка рата између Русије, Србије и Црне Горе против Османског царства.

Призренска лига је била у суштини заснована на идеји Велике Албаније, занемарујући права Срба и Грка.

Агресивни противсрпски програм Призренске лиге трајно је оптеретио односе Срба и Албанаца.

Борба.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *