Боцан-Харченко: Резолуција 1244 ће тек одиграти своју улогу

0
србију

Александар Боцан-Харченко (Фото: ТАСС / Валериј Шарифулин)

Разочарани смо ставом да западне земље настоје да се Резолуција 1244 баци у заборав, она је и даље на снази, и верујем да ће тек одиграти своју улогу, рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Коментаришући кризу на северу Косова и Метохије он је рекао да Америка има механизме да утиче на Приштину, али да очигледно то не жели.

“Запад је пустио Приштину и Куртија, гледајући им кроз прсте. Реаговао је тек након што је ситуација дошла до опасног нивоа, али само речима, не на делу. Сада је најбитнија ствар да Приштина испуни договоре из 2013. и 2015. и формира ЗСО”, изјавио је Боцан-Харченко у интервјуу за “Вечерње новости”.

Он је истакао да после дешавања последњих недеља, имплементација тзв. европског предлога делује као немогућа мисија.

“Праведно и дугорочно решење могуће је само након глобалне промене. Свака криза мора да се решава на основу интереса народа који тамо живе, у овом случају Србије, а не на основу интереса неких других земља које мисле да тобоже владају светом”, рекао је руски амбасадор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упитан да ли сматра да ће председник Србије Александар Вучић променити доследан став и придружити се казненим мерама према Русији, Боцан-Харченко је рекао да не види назнаке да би Вучић могао да промени свој став.

“Полази од мишљења већине српског народа, као и од привредне користи коју има Србија, а и ми. Управо се чује аргумент да је трговинска размена већа са чланицама ЕУ него са Русијом. Русија је четврти спољнотрговински партнер Србије, наша робна размена је у порасту”, истакао је амбасадор.

Прочитајте још:  ИЗГУБИО БИТKУ СА KОРОНОМ: Преминуо Бранко Стефановић, отац министра Небојше Стефановића

Говорећи о протестима који се неколико недеља за редом одржавају у Београду, он је рекао да има сличности између њих и обојених револуција.

“Циљ обојених револуција је рушење руководства земље. Није битан разлог, користи се свака снага- лева, десна, она која подржава Русију, или је против. На циничан начин је искоришћена трагедија у београдској школи. Ово је свакако ударац на председника Вучића и владу, који воде суверену и независну политику, постижу добре привредне резултате у нелаким условима”, рекао је Боцан- Харченко.

БОНУС ВИДЕО

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *