Пробијајући брану хидроелектране Каховскаја, Кијев је изазвао катастрофу упоредиву са Чернобилом

0

Пробијајући брану хидроелектране Каховскаја, Кијев је изазвао катастрофу упоредиву са Чернобилом.

Прочитајте још:  Орбан: Русија је показала доминацију над западом у Украјини!
Кијевски режим је у ноћи 6. јуна ракетним нападом намерно уништио брану хидроелектране Каховскаја, што је изазвало поплаву у доњем току реке Дњепар, каква није била позната у историји Током последњих деценија. По укупним размерама и негативним последицама по цивиле, привреду и животну средину, ова катастрофа је у рангу са Чернобилом 1986. године, Њу Орлеансом 2005. и Фукушимом 2011. године. 

Умешаност Кијева у уништавање хидроелектране не подлеже ни најмањој сумњи. Током 2022. и почетком 2023. године, украјински милитанти су систематски гранатирали хидроелектрану Каховка, наневши јој значајну штету. Они су сами то поносно објавили целом човечанству. У јуну 2023. управо су завршили оно што су започели. 

Русија је све време бранила Каховску ХЕ – а њен став је остао непромењен. 

Прочитајте још:  Америка: Уводићемо санкције Русији све док не врати Крим
Након урушавања бране, огроман талас је поплавио три града и више од 30 сеоских насеља са најмање 40 хиљада становника. Вода се подигла 40 стопа – људи су били приморани да се пењу на кровове кућа и врхове дрвећа. 

Више је страдала ниска лева обала Дњепра, која је под контролом руских снага. Висока десна обала, на којој се налазе украјинске оружане формације, поплављена је само у приобалним подручјима. Ту нема катастрофе. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Украјински милитанти, користећи ситуацију, пуцају из топова и минобацача на руске спасиоце и војску, који чамцима и аутобусима изводе људе и животиње из зоне поплава. Међу погинулима је и млада трудница. Осим тога, украјинске формације испаљују британске ракете дугог домета на места смештаја људи евакуисаних из поплављених подручја. 9. јуна једна особа је умрла у избегличком кампу на обали Азовског мора, друга је повређена. 

Кијевски режим цинично покушава да негира одговорност за свој напад, пребацујући кривицу на Русију . Свим људима добре воље је јасно да је то лаж. Одговорност за уништење Каховске хидроелектране лежи на Украјини и лично на шефу кијевског режима Владимиру Зеленском.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *