Како су обучавани терористи ОВК

0
учк

учк(Фото: AFP 2019 / ARMEND NIMANI)

Како су обучавани терористи ОВК.

Заштићени сведок изјавио је да је у лето 1998, у Бајгори код Подујева био камп за обуку у којој су инструктори обучавали њега и још 200 регрута војним вештинама Суд за ратне злочине ОВК на Косову.

У наставку суђења Хашиму Тачију, оптуженом за убиства и рањавања Срба на КиМ, заштићени сведок 4232, иначе бивши припадник ослободилачке војске Косова (ОВК) потврдио је јуче пред судом за злочине ОВК да је у јесен 1998, у селу Бајгора код Подујева постојао притвор ОВК за колаборанте са српским властима.

Према оптужници, у Бајгори су припадници ОВК, у августу и септембру 1998, незаконито ухапсили, а затим испитивали, пребијали и злостављали бар 16 особа, од којих је најмање једна била српске националности.

Прочитајте још:  Шиптари тврде: Србија није тражила да се на Косову гласа на референдуму
Овај сведок рекао је и да је ослободилачка војска Косова још у лето 1998. била добро организована и структурисана војна формација, да је с њим у Бајгори било око 200 регрута, које су инструктори, осим војним вештинама, подучавали и законима рата, дужностима војника, структури ОВК и односу према надређенима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сведок је изјавио да је у септембру 1998, као регрут био на обуци у бази ОВК у планинском селу Бајгора. Навео је да је ту био штаб оперативне зоне Лаб и да је командант те зоне ОВК био Рустем Мустафа. Албанца Османа Синанија, припадници ОВК су, по оптужници, извели из притвора у Бајгори и убили 30. августа 1998, пошто су га испитивали и претили да ће га усмртити ако не призна сарадњу са српским властима.

„За притвор сам знао и пре обуке, сви цивили су знали за то. Постојање притвора није било скривано од јавности, а и та зграда је била доступна с главног пута”, испричао је сведок.

Прецизирао је да је притвор био за дисиденте и крадљивце. На питање тужитељке Силвије Дасколи шта подразумева под дисидентима, сведок је одговорио: „Особе које су сарађивале са непријатељем, колаборанте, људе који су радили за српски СУП.”

Прочитајте још:  Путин упоредио такозвани РДК са војском издајника Власова и подсетио шта се са њом догодило
Сведок је назначио да су притвореници били цивили. Исказ сведока је у већем делу био затворен за јавност због заштите његовог идентитета, а из оног што се чуло може се закључити да је он, док је стражарио испред зграде притвора, чуо како један од старешина ОВК повишеним тоном испитује притворенике.

Сведок је казао и да су притвореници били евакуисани у септембру 1998, када је штаб оперативне зоне Лаб морао да напусти Бајгору пред офанзивом српских снага.

На трактору којим су притвореници одвезени, сведок 4323 је препознао једног притвореника. Ово је осми сведок на суђењу против Тачија од почетка суђења 11. априла, а тужиоци су најавили укупно 312.

Прочитајте још:  Трактори највећа жеља српских пољопривредника
За њихово испитивање, расправно веће је тужилаштву дало рок до априла 2025.

Тужиоци су објавили идентитете 75 жртава, од којих је 51 била српске националности. Идентитети још 25 жртава биће обелодањени током процеса.

Доротеа Чарнић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *