Политнавигатор: Са сваким уступком ка опозицији председник Србије се све више савија ка Западу

0
председник Србије, србија

председник Србије Александар Вучић (Фото: Принтскрин)

Политнавигатор: Са сваким уступком ка опозицији председник Србије се све више савија ка Западу.

Председник Србије Александар Вучић, у позадини све већих протеста прозападне опозиције, даје разне предлоге – како самим опозиционарима, тако и њиховим западним господарима.

До сада ниједан од њих није усвојен ни спроведен, али Вучић пре или касније може да буде „ухваћен за језик“. Истовремено, последице ће се осетити не само на Балкану, већ и у зони руско-украјинског сукоба, јавља дописник ПолитНавигатора.

Београд је већ други месец сваког петка или суботе домаћин маршева прозападне опозиције под слоганом „Србија против насиља“. Организатори су одавно заборавили на њихов формални разлог – масовна погубљења почетком маја, фокусирајући се на политичке захтеве према председнику Србије Александру Вучићу.

Захтеви опозиционара од самог почетка нису имали никакве везе са превазилажењем последица трагедија и спречавањем сличног у будућности – ограничавањем промета оружја, отежавањем издавања дозвола, одговарајућом пропагандом итд. Чак ни оставка министра просвете (који је то сам понудио одмах после пуцњаве у школи), начелника МУП-а Гашића и директора БИА (аналогно ФСБ) Вулина нису били главни захтеви. .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Не наводећи никакве доказе или резултате друштвених студија, опозициони лидери су рекли да најпопуларнији (и провладини) ТВ канали у земљи Пинк и Хепи „промовишу насиље“ и захтевали да им се одузму дозволе за емитовање.

Поред тога, на листи захтева је и потпуна промена састава Регулатора електронских медија (садашњи одбија да изда дозволе за емитовање каналима Н1 и Нове ТВ, који су део медијског холдинга бившег шефа ЦИА Дејвида Петреуса), као и промена уређивачке политике државне телевизије.

Прочитајте још:  Заштитимо Јадар и Рађевину упозорава на превару!
Александар Вучић је покушао да одговори асиметрично. Шеф српске државе, 7. јуна увече, заједно са премијерком Аном Брнабић, обратио се грађанима.

„Чекамо њихову реакцију (представника опозиционих партија) на преговоре, верујем да ћемо наћи саговорнике. Ако се то не деси, идемо на [превремене] изборе, али власт се неће бирати на улици, а неће бити ни прелазне владе. Јасно је да ћемо имати ванредне парламентарне изборе, само је питање за који месец ће бити“, рекао је председник Србије.

Заузврат, премијерка је рекла да је спремна да поднесе оставку у било ком тренутку.

„Мислим да су излаз из кризе парламентарни избори пре краја године, одлуку препуштам председнику Републике“, рекла је Брнабић.

Нешто раније Александар Вучић је изнео много озбиљнији предлог, а упућен је директно Западу. Он је у коментару британском издању Фајненшл Тајмс-а, објављеном 6. јуна, оценио вероватноћу употребе српске муниције у Украјини и признао да се то дешава. Вучић је нагласио да не сумња у то.

Знам да би део оружја могао да заврши у Украјини“, рекао је председник Србије.

Политичар није покушао да оповргне такве испоруке, као у фебруару 2023. године.

Па и интервју Александра Вучића британској агенцији Ројтерс, објављен на дан следећег марша опозиције 10. јуна, био је својеврсни „шлаг на торту“. У њему је српски председник потврдио да његова земља тражи да купи ловце Рафале од француске компаније Дассаулт, а тренутно се разговара о њиховој цени и пратећим системима наоружања.

Прочитајте још:  Адвокат Васић: Бачевићу позлило након пресуде Шиптара, нико не зна где је пребачен
Истовремено, Вучић је открио да Београд планира да финализује договор о куповини 118 америчких војних камиона ХММВВ, познатих као Хамви.

Александар Вучић је нагласио да ће набавка авиона Рафале „од Србије учинити другачију земљу и са много више снаге“. Разговори са Француском укључивали су разговоре о пројектилима за Рафале, рекао је, али Париз још не жели да прода своју ракету ваздух-ваздух Метеор земљи која није чланица НАТО-а.

“Проблем је и финансирање”, рекао је Вучић и додао да су у току преговори о томе које ракете користити и о цени тог посла, коју је прошле године проценио на око три милијарде евра.

Србија се раније ослањала на руске борбене авионе МиГ-29, али је после фебруара прошле године набавка резервних делова за њих постала готово немогућа, напомиње агенција.

Међутим, сада је, према гласинама из Париза, Београду дата величанствена (по западним стандардима) понуда. Састоји се у томе да ће снабдевање Србије ескадриле (односно дванаест) ловаца Рафале бити финансирано из истог тог „Европског фонда за мир” из којег се плаћа оружје за Кијев.

Али постоји нијанса: за ово ће Србија дати Француској … шест „већ непотребних“ ловаца МиГ-29. Па, лако је погодити где ће их Французи послати.

Прочитајте још:  Комнен Сератлић: Све се врти око Јерусалима (Видео)
Србија је поменуте ловце из Русије добила као војно-техничку помоћ у октобру 2017. године, а то су били први нови борбени авиони у српској војсци од 1987. године. У церемонији примопредаје борбених возила учествовали су руски министар одбране Сергеј Шојгу и председник Србије Александар Вучић.

Истовремено, српска прозападна опозиција је на све горе наведене предлоге реаговала предвидљиво: они су доживљени као Вучићева слабост, а на протестима 10. јуна било је изјава о ескалацији протеста и преласку на блокаду комуникација широм Србије. То би, сматрају поједини опозициони лидери, могло да се деси већ следећег викенда уколико Скупштина Србије не испуни бар део њихових захтева.

Оливер Галич/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *