Бела кућа ће одобрити Украјини муницију са осиромашеним уранијумом

1

Бајденова администрација је спремна да пошаље гранате са осиромашеним уранијумом у Украјину по први пут од почетка руске инвазије, пише Вол Стрит Џурнал у уторак.

Дебата интерне администрације о контроверзној муницији траје већ неколико месеци, али званичник администрације цитиран у Џурналу каже да у овом тренутку „нема великих препрека“ да се то пошаље, и муниција ће се користити за опремање тенкова М1 Абрамс које је обезбедио Вашингтон.

Ово је уследило на захтев самих Украјинаца: „Пентагон је позвао да тенкови Абрамс које САД испоручују Украјини буду наоружани мецима са осиромашеним уранијумом, које редовно користи америчка војска и који су веома ефикасни против руских тенкова“, Вол Стрит Џурнал пише.

Велика Британија је већ обезбедила метке за пробијање оклопа, који садрже осиромашени уранијум, за своје главне борбене тенкове Челенџер 2. Ово је први пут објавило британско министарство одбране крајем марта.

Осуда Кремља као одговор Лондону била је брза, са тадашњим саопштењем руског министарства спољних послова у којем се наводи да је то једнако коришћењу “прљаве бомбе” – с обзиром на веома опасне последице по здравље на бојном пољу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Док је британско министарство одбране тврдило да су „такве гранате веома ефикасне у савлађивању модерних тенкова и оклопних возила“, Москва је одговорила: „Ове гранате не само да убијају, већ инфицирају животну средину и изазивају онколошко стање код људи који живе на овим територијама“.

Током година, међународни надзорни органи покушавају да међународним споразумом забране гранате са осиромашеним уранијумом. Европски парламент, на пример, дуго се залагао за забрану.

Одбрамбени аналитичар цитиран у новом извештају Вол Стрит Џурнала описује зашто их украјинске снаге толико траже:

Прочитајте још:  Деца Херсона, Крима и прљаве игре Запада

„Пројектил погађа као теретни воз“, рекао је Скот Бостон, аналитичар одбране у корпорацији Ранд и бивши официр артиљерије. “Веома је дугачак и веома густ. Тако да носи велику кинетичку енергију ка одређеној тачки на непријатељском оклопном строју.”

Али, како се такође наводи у извештају, „О предлогу се расправљало у Белој кући, где су неки званичници изразили забринутост да би слање метака могло да изложи Вашингтон критикама да обезбеђује оружје које може да носи ризике по здравље и животну средину“.

Највећу опасност представља „хемијска токсичност” коришћених метала, јер се приликом експлозије претвара у токсичну прашину која се распршује по бојном пољу и која може остати трајно.

Према резимеу технологије опасног оружја у часопису Сајентифик Америкен:

„Коришћен као муниција, продире кроз дебели челични омотач непријатељских тенкова; користи се као оклоп, штити трупе од напада. А када је коришћен у Заливском рату и касније током савезничког бомбардовања Југославије и Косова, осиромашени уранијум (ДУ) је слављен као нови сребрни метак који ће решити већину војних проблема.

Међутим, након завршетка операције Алијед Форс, неколико италијанских војника је оболело од леукемије. Политичари и медији убрзо су успоставили везу између ове болести и употребе осиромашеног уранијума. Даље су повукли паралелу са синдромом Заливског рата, и за кратко време је осиромашени уранијум постао агенс Наранџасто балканског сукоба“.

Русија ће вероватно наставити са сопственим обликом ескалације као одговор на одлуку САД. Када је Велика Британија раније објавила своје одобрење за осиромашени уранијум, председник Путин је рекао да ће поставити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији.

Путин је потез ка нуклеарној ескалацији оправдао врло конкретно као одговор на одлуку Лондона у то време. Али Вашингтон је наравно умањио и одбацио повезаност између граната са осиромашеним уранијумом и „нуклеарног оружја“.

Прочитајте још:  Риши Сунак у центру корупционашког скандала

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *