Да ли је Истиномер ухваћен у лажи

0
европе, вучић

Александар Вучић

Да ли је Истиномер ухваћен у лажи.

Портал Истиномер огласио се поводом фотографија председника Србије Александра Вучића насталих приликом уписивања у књигу жалости у ОШ “Владислав Рибникар” како би проверили њихову аутентичност.

Не верујући својим очима, ни сведоцима тог чина, Истиномер се, подстакнут трачем Мирослава Алексића, од којег је кренула цела афера, обратио стручњацима из Белгије и данас објавио њихов извештај.

Свако кога занима тај „извештај“ може га пронаћи на интернету и свако ће сам приметити да је, у интерпретацији Истиномера пошто оригинала нема и не знамо шта све у њему пише, реч о класичном засењивању простоте. Нагомилани су бомбастични називи институција и звања: „шеф мултимедијалне и креативне технологије са Еразмус универзитетета у Бриселу“, „белгијски фектчекинг портал Кнацк“ и технологије које треба да улију страхопоштовање: „анализа нивоа грешке“, „метода која је тренутно највише призната у научној литератури“, „форензичку технику која анализира нивое компресије“.

Прочитајте још:  Ко влада у Београду, тај је власник Балкана: Шта је Бајден предлагао током НАТО бомбардовања СРЈ (ВИДЕО)
А да видимо шта кажу Белгијанци а преноси нам Истиномер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Светлије области у ЕЛА визуализацији сугеришу виши ниво компресије на датој фотографији, што указује на потенцијалну манипулацију.“ (Потенцијалну)

„Посебно јак показатељ манипулације су места на ком ЦАТНет показује црвену боју, што је у посматраном случају лице или тело председника Вучића“. (На чему је манипулисано, на лицу или телу? На тело Вучића с једне слике стављена је глава с друге? Да ли то то значи?)

Белгијанци кажу да су фотографије вероватно биле предмет дигиталне манипулације. Из листа Курир који је објавио фотографије то потврђују и наводе да су они сами уређивали фотографију што никако не значи да је фалсификат, напротив, реч је о уобичајеној процедури која претходи пласирању фотографија.

“Ми кажемо: сигурно јесу, ми смо их „кроповали“, одсекли смо им периферне делове кад смо их објављивали. Зато их сада објављујемо онако како су начињење, и са метаподацима који недвосмилено указују када су настале”, наводе из Курира.

Прочитајте још:  Полупани излози на српским локалима у Митровици
Они су објавили и видео снимак спремачице из школе која сведочи да је поменутог дана лично видела председника Вучића у “Рибникару”.

Истиномер, међутим, ни после извештаја из Белгије не одговара на питања редакције листа Курир.

  1. Да ли су фотографије које смо ми, због интересовања јавности, вођени новинарским нервом, објавили, снимљене у „Рибникару“?
  2. Да ли су снимљене у четвртак, 8. јуна, како то тврди Мики Алексић, или 17. маја, како тврдимо ми и десетине сведока, од Вучићевих сарадника, преко особља школе до неких ђачких родитеља?

Ми кажемо: да, јесу снимљене у „Рибникару“, и не, нису снимљене 8. јуна, него 17. маја. А шта ви кажете? Кратко и јасно реците!

“Али не можете, јер сте у процепу између чињеница и задатка које вам је поставио Драган Шолак, спиритус мовенс актуелних протеста у Србији и писац захтева да се фреквенције одузму од Хепија и Пинка и дају Новој С и ТВ Н1.

Одавно је раскринкан Механизам Драгана Шолака: има политичко крило, има своје медије, и има „непрофитне медије и НВО“ које повремено, у одређеним ситуацијама, ангажује да би дали веродостојност његовим акцијама.

Прочитајте још:  Није одавно: Вучић се у понедељак обраћа јавности
А ова је ситуација врло „одређена“: захтеви које је део опозиције као кукавичје јаје подметнуо грађанима који су изашли на улице да би исказали тугу због масовних убистава, и побуну против насиља, не остварују се. Енергија и емотивни набој протестних шетњи јењавају, а политичари немају ни харизму, ни снагу ни идеје да би их повели и усмерили.

Шолакови медији хушкају на „радикализацију“ протеста, о томе говоре и неки страначки функционери, али нико још није изнео конкретан план деловања у том правцу.

Зато је скуп заказан за петак за Шолака бити или не бити, и зато је мобилисао све своје снаге, од ноторног Ћуте до „спавача“ из Истиномера. Па шта им буде, и народу и њима. (Не њему, њему је увек добро.)

Обратићемо се судовима и другим надлежним органима у циљу заштите наших права у свим земљама у којима су објављене неистине укључујући, а не ограничавајући се на Србију, Белгију и Хрватску.

Прочитајте још:  Вучић ућуткао украјинског амбасадора због смешних тврдњи на рачун Србије
Да завршимо: добро јутро, пробуђени Истиномере! Знамо да сте ових дана заузети, али кад одрадите то за Шолака, очекујемо да нам одговорите на питања која смо вам горе поставили.

Чекаћемо докле год треба, или док не промените име!”, наводи се у саопштењу редакције листа Курир.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *