Након шума, странци меркају и воде у БиХ

0

Након шума, странци меркају и воде у БиХ.

Радна група се састала у амбасади САД, Додик поручује да се „самозвани експерти” мешају у унутрашња питања.

Одржавање још једног састанка експерата, које су окупили међународни представници, на тему поделе државне имовине изазвало је ново таласање на политичкој сцени Босне и Херцеговине. За разлику од претходног сусрета радне групе ОХР-а, који је одржан у амбасади Немачке, где се расправљало о шумама, овог пута домаћин је била америчка амбасада, а тема су биле воде.

Прочитајте још:  Нови Зеланд остаје затворен за странце до краја априла
На овом састанку радна група је разговарала о могућностима регулисања водних ресурса у оквиру свеобухватног решења питања државне имовине у БиХ. Стручњаци су расправљали о различитим модалитетима власништва и коришћења вода у БиХ и упоређивали их с другим земљама, као и о управљању и заштити вода, наводе из ОХР-а.

Пети састанак радне групе, коју је основала Канцеларија високог представника (ОХР) у БиХ, био је повод за подсећање јавности на различите ставове кад је реч о власништву над имовином. Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да састанци „самозваних експерата” у вези с имовином представљају „брутално мешање у унутрашња питања и дефакто признање да је БиХ колонија”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Српском издајнику Саши Магазиновићу додељена полицијска пратња
Додао је да неће бити разматран никакав предлог који о питању имовине буде дошао с адреса које се непозвано и неовлашћено баве унутрашњим питањима Српске.

„Споразумом којим је настала данашња БиХ питање имовине је решено 1995. године, а у оба ентитета и дистрикту Брчко спроведена је приватизација државног капитала и сад се неко сетио да питање имовине, као, није решено”, рекао је Додик.

Прочитајте још:  Ако вам на врата покуцају страначки секташи - не отварајте! Можете заглавити у затвор!
С тим у вези, страни представници у последње време дају изјаве које упућују на то да фаворизују решења којима се предвиђа да сваки ниво власти (РС, ФБиХ, БиХ, општине и кантони) треба да добије део имовине који му је потребан за функционисање.

Наводно, покушавају да дођу до предлога који би у наредним месецима требало да доставе Парламентарној скупштини БиХ, како би понудили своје сугестије о томе како поделити имовину.

Прочитајте још:  У Глини парастос српским жртвама усташког покоља 1941. године
Бошњачке елите, пак, сматрају да комплетна државна имовина, а притом мисле и на шуме, воде и пољопривредно земљиште, припада БиХ.

С друге стране, у Српској се позивају на Дејтонски споразум и Устав БиХ и примећују да је та имовина већ подељена у складу с територијалним разграничењем. Кажу да предмет поделе не могу бити јавна добра Српске, већ само део имовине који се односи на сукцесију или објекте које је користила некадашња СР БиХ или ЈНА. Међутим, одбијају да се о томе усвоји закон на нивоу БиХ, већ тврде да је могуће направити споразум између два ентитета, који су по Уставу БиХ власници имовине на својој територији.

Младен Кременовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *