ПРЕТЕ ЛИ НАМ ЈАЧИ ПОТРЕСИ? Сеизмолог открива постоји ли веза између поплава и земљотреса у Обрежу

0
земљотрес, србији

земљотрес(Фото: Depositphotos / Destinacigdem)

Због падавина и поплава претходних дана, у појединим општинама проглашена је ванредна ситуација. У понедељак се тресло тло у Параћину, јачи земљотрес осетио се у Крушевцу и околним општинама Расинског округа.

Према подацима Републичког сеизмолошког завода, епицентар је био у варваринској општини, између Обрежа и Дреновца. Интензитет потреса у епицентру био је 4,2 јединице Рихтерове скале.

Сеизмолошкиња Славица Радовановић рекла је да је тешко успоставити директну корелацију између земљотреса и велике количине падавина и поплава.

– Подсетићу вас на велике поплаве у Обреновцу, кад је било много више воде, a нисмо имали земљотрес. Овај земљотрес је пре у некој релацији са тим генералним повећањем сеизмичности, која се лагано шири и са истока и са запада нам долази, дотиче сеизмичка енергија и почињу полако да се појављују земљотреси и на простору суседних држава и код нас. Сведоци смо земљотреса код Темишвара, пре недељу дана, па онда земљотреса у Бугарској код Пловдива где није тако често земљотрес магнитуде 5 као и овај код Темишвара. Последњи је ту био још 1991. године – рекла је Радовановићева.

Интензитет у епицентру је био 4,2 степена по Рихтеру. Радовановићева каже да је тешко одговорити на питање да ли се могу очекивати накнадни потреси кад је реч о Србији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Напомиње да је погледала веб-презентацију Републичког сеизмолошког завода, да види има ли евентуално неких слабих земљотреса, али их није било.

– Морам да подсетим да је последњи земљотрес у овом простору био такве јачине још 1893. године. Од тада је прошло доста времена – рекла је она.

Прочитајте још:  САНУ наградио књигу која је отцепила Косово од Србије!

Према њеним речима, кад говоримо о нашим најјачим земљотресима, то је магнитуда 5,7 и 5,9.

– Значи, тај 1739. код Јагодине имао је процењену магнитуду 5,7, овај код Свилајнца је био 1893. Намерно говорим године да добијете осећај да јесте ипак прошло доста времена и да је у контексту ове сеизмичке активности, и у Румунији и у Бугарској дошло до лаганог пораста и у овом простору још од 2006. године – код Доње Мутнице био је земљотрес магнитуде скоро 5 – истиче Радовановићева.

Шта може изазвати земљотрес оваквог интензитета
Радовановићева каже да магнитуда 4,2 скоро да не може да изазове оштећења на објектима.

– Магнитуда од које можемо да очекујемо да се нешто деси, да попадају црепови, да се појаве неке мање пукотине, али само у малтеру и то старијих објеката почињу тек од магнитуда 4,5. Тако да све што је до те магнитуда сматрамо стварно безопасним, ако иза тога не следи нешто јаче, па да је најављивач – напомиње она.

Указује да подручје Сјенице погађају земљотреси који нису јаки.

– Енергија се празни регуларно и никад се не накупи превише тога. А сви простори који ћуте, у којима нема земљотреса, а у прошлости су били неки јаки земљотреси, то су простори у којима се потенцијално могу јавити и земљотреси магнитуде 4,2. Видели смо и да у последњих неколико година, почевши од оног Младеновца, од пре неколико година, да је почела лагано да расте сеизмичка активност на простору Србије – рекла је Радовановићева.

Брига за безбедност
Радовановићева каже да брига треба увек да буде усмерена, не у правцу када ће бити, него шта је то што ми можемо да урадимо кад буде онај најјачи земљотрес.

Прочитајте још:  Мук о ситуацији на северу КиМ: Аљбин Курти одбио да одговара на питања српских медија

– А биће сигурно једног тренутка онај који је за простор Србије најјачи, што је далеко од било какве катаклизме – шта је то што ми у оквиру своје породице, у оквиру објекта у којем смо, можемо да урадимо, да безбедно изађемо из тог земљотреса. Ето, наша брига ка томе треба да буде усмерена – закључила је Радовановићева.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *