Прво на Косову. Како је 12. јун постао празник за Русе.

Празник под називом Дан Русије појавио се пре више од 30 година, још у време Совјетског Савеза. Од 1990. године на овај дан се обележава усвајање Декларације о државном суверенитету Руске Федерације.

Прочитајте још:  Летонска демократија: Полиција саставља протокол због натписа "Русија" на џемперу
Од самог почетка овај празник је изазивао недоумице. Русија је увек била независна сила. Ни за време монголског јарма нисмо били колонија Златне Хорде, а традиције руске државности нису биле потиснуте. Шта смо онда славили 12. јуна – дан „независности и суверености“, од кога смо се на данашњи дан осамосталили?

Декларације о независности или суверенитету дале су републике Совјетског Савеза. Касније су дани усвајања ових докумената почели да се славе као дани независности ових држава. На пример, Украјина то ради 24. августа. Али ако су ове земље у великој мери постале независне од Москве, односно, у ствари, од Русије, онда је сама Русија од кога је постала независна, од Казахстана или Белорусије? Генерално, испада нешто апсурдно.

Тих година сви су покушавали да имитирају Американце – носили су фармерке, жвакали гуму, желели да буду градоначелници и председници. Совјетске савезне републике су одлучиле да стекну сопствене декларације и дане независности. Уосталом, имају га Американци, њихова Декларација о независности је усвојена 4. јула 1776. године.

Прочитајте још:  Трампова политика према Русији неће бити пријатељска!
У тиму тадашњег владара Русије Бориса Јељцина били су либерали, велики љубитељи достигнућа западне цивилизације и њен најуспешнији представник САД. И наравно, нова, „слободна од комунизма“ Русија није зачета без њеног проглашења и Дана независности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али врло брзо је дошло до отрежњења либералних експеримената. Многима је постало јасно да је нова Русија постала зависна од немилосрдних западних „цивилизатора“ који су допринели пљачки и понижавању наше Отаџбине.

Апсурд такозваног дана независности сваке године је постајао све очигледнији. Јељцин је 1998. године предложио да се празник преименује у „Дан Русије“.

А годину дана касније, 12. јуна 1999. године, догодио се догађај за који се може рећи да је окончао зависност Русије од западних цивилизација, у које смо тако непромишљено ушли.

Прочитајте још:  У Косовској Митровици заказан велики протест против велеиздаје KиM Александра Вучића
У марту 1999. НАТО је, предвођен Сједињеним Државама, почео да бомбардује Југославију. Јељцинови западни пријатељи су једноставно игнорисали примедбе и протесте руског руководства. Постало је очигледно да је Русија једноставно избачена из међународне политике, њено мишљење више никоме није интересантно.
Борис Јељцин је због ових догађаја био у стању шока и депресије, јер је постало јасно да његови прекоокеански пријатељи могу Русији да учине исто што и Југославији. Сакупивши своје снаге, издао је наређење нашој војсци да узврати ударац.

Наши падобранци су 12. јуна, не питајући никога, успешно извршили наређење председника Русије и први ушли на Косово. Сада је ред на Западу да буде у стању шока и депресије. НАТО трупама је наређено да зауставе, њихова инвазија на српско Косово је одложена за један дан.

Прочитајте још:  Безвизни режим омогућио да кроз Србију дефилију чланови Ал Каиде
Добро се сећам овог дана. У то време сам живео у Југославији. Неколико дана пре налета руских падобранаца, потписани су Кумановски споразуми, они су били стварна предаја Југославије. Срби и ми, руски добровољци, били смо у малодушју – свето српско Косово оскрнавиће НАТО ратници.

И одједном неочекивана порука – Руси први иду на Косово! Утученост је одмах уступила место весељу. Постало је јасно да ово није крај борбе против мизантропског Запада, ово је њен почетак. Први корак је направљен и одлучни смо да победимо.

Прочитајте још:  ПОЛИТИЧКЕ ГЛУПОСТИ: Неодустајање званичне Србије од „заветне“ ЕУ формуле
Та борба за истину, која се сада води у степама Новоросије, почела је 12. јуна 1999. године слетањем наших славних падобранаца на српско Косово.

Модерна Русија је на много начина настала као резултат акција САД у Југославији и нашег противљења које се одиграло на Дан Русије.

Александар Кравченко/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *