Руска компанија направила софтвер за откривање рака

0

(фото:НСПМ)

Програмер дигиталних решења за здравствену индустрију, ТецхЛАБ, ИТ компанија из Санкт Петербурга, креирала је нову услугу засновану на методологији континуираног машинског учења. Дизајниран је за рано откривање рака и могу га користити лекари опште праксе, болничари, лекари опште праксе, као и службеници јавног здравља и истраживачи . Омогућава вам да процените неспецифичне симптоме и уочите развој малигне неоплазме (МН) што је раније могуће , као и да идентификујете узроке његовог развоја у реалном времену.

— Пошто сваке године расте број откривених случајева онколошких болести, расте и оптерећење неосновних медицинских специјалиста. За њих је важно да први формулишу сумњу на малигну неоплазму на основу симптома присутних код пацијента – рекао је за Известија Александар Шаповалов, директор развојне компаније.

Према његовим речима, у Русији се спроводе масовни скрининги за откривање рака дојке, грлића материце, плућа или дебелог црева и ректума код становништва . Ови програми су усмерени на идентификацију специфичних, односно специфичних знакова рака у општој маси грађана: за то се нуди, на пример, брис за цитологију, мамографију и флуорографију и тако даље.

Међутим, посебну потешкоћу представља процена и откривање неспецифичних симптома онколошких болести , што, између осталог, може указивати на развој много веће листе патологија него што откривају скрининг програми који циљају на најчешће врсте рака, открива Александар. нагласио је Шаповалов.

„ Сврха коришћења услуге није да се апсолутно сви пацијенти који заврше у ординацији болничара или лекара упућују онкологу, већ да се овај проценат значајно повећа “ , закључио је он .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Главни ефекат увођења услуге прошириће се на пацијенте: повећаће се учесталост откривања онколошких болести у раној фази, а самим тим и ефикасност прописане терапије, а самим тим и квалитет и животни век, кажу креатори софтвера. сигурни.

Прочитајте још:  Вирус короне део хибридног и биолошког рата (ВИДЕО)

Пажња против рака је приступ у којем лекар намерно размишља о мало вероватној, али опасној дијагнози рака код пацијента и жели да је искључи. То је због чињенице да је потенцијална опасност по здравље огромна, што значи да је важно не пропустити прилику да се што раније почне са лечењем болести.

Пратите пажљиво

Са становишта корисника, услуга функционише на следећи начин: док прикупља анамнезу, лекар бележи притужбе пацијента у посебном електронском упитнику (интерфејс услуге му је најсличнији), а ако одговарају одређеном скупу. од научно доказаних предиктора развоја одређене врсте рака, служба ће подстаћи лекара да „покаже опрез“ тако што ће овом пацијенту доделити додатне студије . Ово је задатак службе: вештачки „подићи“ групу ових дијагноза на листу и скренути пажњу лекара специјалисте на њих, уз минималан утрошак његовог времена и пажње .

„ Основу решења развили смо пре неколико година: Алгоритми за рано откривање онколошких болести које је одобрило Министарство здравља Руске Федерације послужили су као научна основа, а сада унапређујемо услугу коришћењем алгоритама машинског учења, укључујући такозвано учење са појачањем“, рекао је директор пројекта здравствене компаније-програмер Михаил Кауфман.

Поред тога, служба је потенцијално у могућности да прати судбину пацијената након њиховог прегледа код терапеута или болничара: да ли је сумња потврђена, да ли је рак откривен у раној фази, што у великој мери повећава ефикасност терапије и тако даље .

Право питање

Тема овог развоја је несумњиво веома релевантна. Може да постане помоћник лекара примарне здравствене заштите у откривању тумора у раним фазама , каже Олег Каганов, шеф одељења за онкологију Самарског државног медицинског универзитета, др, ванредни професор.

Прочитајте још:  Лукашенко и Путин су се договорили да веома строго контролишу процес замене увоза

— Ово је веома важна компонента у имплементацији алгоритма за упозоравање на рак од стране лекара. Рана дијагноза рака игра кључну улогу у накнадном лечењу и утиче на његову ефикасност , рекао је он .

Међутим, представљени концепт покреће низ техничких и клиничких питања , рекао је Денис Романов, начелник одељења, радиолог у клиничкој болници Централне клиничке болнице „РЖД-Медицина“. Прво, потребно је разумети да ли ће овај програм бити интегрисан у медицинске информационе системе који се користе или ће то бити нека врста самосталног производа .

– У овом случају, бојим се да ће бити веома тешко мотивисати лекара примарне здравствене заштите да га користи поред искрено великих обавеза вођења медицинске документације . Друго, симптоми малигних болести су, авај, веома неспецифични . Крв у столици? Шта је то – хемороиди или рак ректума? Да ли је вредно слати све пацијенте који су приметили кап крви на парчету тоалет папира код онколога – а то заиста може бити симптом страшне болести, рекао је специјалиста .

Постоји и низ питања у вези са програмом, али ако се она могу решити, онда услуга може бити добра помоћ лекарима , кажу стручњаци.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *