Манастир Високи Дечани: Хитан апел за мир и уздржаност на КиМ

0
еулекс

Манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Хитно и са најдубљом забринутошћу позивамо све стране да учине све како би се ескалирајући проблеми на северу КиМ решавали на миран начин, саопштио је манастир Високи Дечани.

Манастир Високи Дечани у саопштењу изражава “искрено жаљење за свима који су претрпели повреде или били изложени било каквом малтретирању, што недвосмислено осуђује”.

“Противимо се неправедном и самовољном затварању било које особе, као и њиховом злостављању у притворним јединицама. Ово је и више пута поновљена порука нашег владике Теодосија и свештенства СПЦ на простору КиМ у последњим недељама и месецима”, каже се у саопштењу.

Наглашава се да Црква “остаје уз свој народ и позива све да своје оправдано незадовољство против неправде изражавају на миран и достојанствен начин”.

“Желимо да истакнемо да насилне полицијске мере и запаљива реторика не могу бити пут ка стабилности на КиМ, нити могу да изграде поверење међу грађанима. Штавише, наставак тренутне ситуације и терора, прети широј стабилности и безбедности свих становника”, истиче се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Руски медији:Вучић се, уочи опасног гласања за Србију, заклиње да неће уводити санкције Русији
Додаје се да је владавина права од суштинског значаја, али никада не сме да буде изговор за злостављање људи полицијским акцијама.

“Такве методе, било где у свету, редовно доносе контрапродуктивне резултате и воде ка даљој ескалацији. Наш народ заслужује пуна права да живи у миру и ужива заштиту својих колективних права и наслеђа на КиМ, у складу са претходно међународно гарантованим и договореним споразумима”, наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  Омбудсман: Четвртина становника Србије живи у ризику од сиромаштва
Подсећа се да од оружаног сукоба 1999. године и великих немира косовских Албанаца 2004. године, међуетнички односи на КиМ нису били овако лоши као сада, те да напетост спречава наставак дијалога и омогућавање мирног живота свим грађанима, без обзира на њихово етничко порекло.

“Искрено се молимо за мир и позивамо локалне и међународне политичке представнике да делују уздржано и разумно. Надамо се да ће миран живот бити васпостављен и наглашујемо да сви људи заслужују основно право на живот у достојанству и безбедности”; закључује се у саопшштењу.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *