Захарова: САД и ЕУ затварају очи пред Куртијевим акцијама на КиМ, терор над Србима све јачи

0
захарова

Марија Захарова (Фото: HO / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP)

Ситуација у јужној српској покрајини Косово и Метохија се стално погоршава, јер самопроглашене власти на челу са “премијером” Аљбином Куртијем отворено доводе ситуацију у фазу сукоба, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова током данашњег брифинга.

“Терор над Србима је све јачи, провокације све софистицираније. Настављају се незаконита хапшења грађана, и забрана уласка српских камиона са робом у јужну покрајну”, оценила је.

Српска деца поново су жртве припадника полиције такозваног Косова, нагласила је Захарова.

Он је подсетила на 17. јун када је у општини Звечан, “полиција” тзв. Косова претукла малолетну децу, брата и сестру, Кристијана и Дару Радосављевић.

“Снаге безбедности су им се ругале, терале их на колена и изговарале монструозне претње. Само долазак њихове мајке на лице места зауставило је даља понижења”, истакла је и додала: “Оружани напади на беспомоћне цивиле, децу, жене и старце су визит карта милитаната, косовских Албанаца”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“САД и ЕУ настављају да затварају очи пред субверзивним деловањем Аљбина Куртија, намерно доводећи преговоре у ћорсокак како би натерали Србе да се одрекну својих виталних интереса”, нагласила је.

Према њеним речима, Вашингтон, Лондон и Брисел су навикли да удовољавају Албанцима, али не постоје видљиве мере да САД икако врши притисак на Албанце, указала је.

“Приштина је од априла 2013. године наставила да саботира обавезе за успостављање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову. Али уместо притиска на Албанце, амерички посредници утиру пут да се радикално сузи пуномоћје ЗСО, намеравајући тако да је замене неком врстом механизма за заштиту језичких права, подржавајући тезу Куртија о ‘нетериторијалној’ природи ове структуре”, објаснила је.

Прочитајте још:  ДОКЛЕ ВИШЕ : Након упада Албанца у цркву код Подујева, свештеник наишао на закључана врата и катанац

Све је већи ризик да ће игре Запада са међународним правом, у покушају да се створе алтернативна решења за косовски проблем, одвести регион у нову катастрофу, оценила је Захарова.

Додала је да је сигурна да “поуздана основа за решење постоји и потпуно је делотворна – Резолуција Савета безбедности УН 1244 као основа за преговоре Београда и Приштине и за било какве посредничке напоре међународне заједнице”.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *