Научна студија доказала: Десничарке далеко атрактивније и срећније жене од левичарки

0

(Фото: Shutterstock)

Физиономија, пракса дешифровања личности особе на основу изгледа, датира још од 500. године пре нове ере. Питање је да ли је то псеудонаука или заправо има кредибилитет? Једна студија коју је објавио Сајентс Репорт може подржати теорију да би физиономија ипак могла бити легитимна, пише магазин eviemagazine.com.

Истраживање је спроведено у Данској и користило је технике машинског учења на хиљадама лица да би предвидело њихову политичку идеологију. Студија, коју су водили Стиг Хебелструп и његов истраживачки тим, истраживала је да ли рачунарске неуронске мреже (ЦНН) могу тачно одредити политички став политичара на основу једне фотографије њиховог лица. Звучи дистопијски, зар не? Изненађујуће, предвиђања су била успешна у 61% случајева.

ЦНН има за циљ да научи обрасце и везе у подацима прилагођавањем неуронских веза. Овај процес учења се назива „обука“ или „оптимизација“ – тако да кад год постоји излазна грешка, функције се модификују у претходним чворовима како би сваки пут биле тачније. Процес обуке је захтевао доста посла. Хебелструп и његове колеге су користили фотографије данских политичара, при чему се први скуп података састојао од 5.230 слика. Они који су били умеренији – или се нису могли идентификовати као десничари или левичари – били су искључени. Такође су искључили кандидате неевропског порекла јер је 2,5 пута већа вероватноћа да ће бити представници левичарских партија. На крају, истраживачи су уклонили фотографије политичара са брадама јер „могу нарушити неке од накнадних анализа“.

На крају им је остало 4.647 слика, од којих су 1.442 женске. Узорак је подељен на оба пола, а алгоритам је примењен на њих посебно. Открили су да мушкост и привлачност нису повезани са идеологијом код мушкараца, али срећна лица (и мушкарци и жене) су вероватно били представници десничарских партија. У међувремену, политичари који су имали неутралан израз или су показали презир чешће су представљали левичарске идеологије. Веома  занимљиво, али нисмо изненађени.

Прочитајте још:  6 najboljih hrana za nervozna creva

Пре три године извештавали смо о студији која је открила да више од половине белих, либералних жена млађих од 30 година има поремећај менталног здравља . Ови налази су поткрепљени новијим подацима који су показали да су либералне жене статистички најнесрећнија и ментално најболеснија демографска група у Америци. Као што сви знамо, већина америчких медија нагиње левици. Па да ли би штетни наративи и савети могли бити разлог несреће либералних жена?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Веровали или не, ово није прва студија која је изашла на тему привлачности и политичких уверења. У 2018. години, студија објављена у Јоурнал оф Публиц Ецономицс поновила је ове налазе наводећи да су привлачни људи вероватније десничари. Аутори Ролфе Даусе Птерсон и Царл Палмер написали су: „Контролишући социо-економски статус, открили смо да је већа вероватноћа да ће привлачнији појединци пријавити виши ниво политичке ефикасности, идентификовати се као конзервативни и идентификовати се као републиканци.

Вратимо се данској студији. 60% није високо, али није ни мало. Узимајући у обзир да је ово први пут да је Хебелструп ово урадио, та стопа је заправо прилично добра и постоји шанса да ће се само повећати са више тренинга. „Наши резултати су потврдили претњу приватности коју представљају приступи дубоког учења. Користећи унапред развијену и лако доступну мрежу која је била обучена и валидирана искључиво на јавно доступним подацима, били смо у могућности да предвидимо идеологију особе на слици у отприлике 60% времена у два узорка“, закључују аутори.

Они настављају: „Такође пружамо прву демонстрацију да се идеологија предвиђена моделом повезује са карактеристикама лица које се могу независно класификовати. За жене (иако не и мушкарце), високи резултати привлачности су пронађени међу онима за које је модел идентификовао да су вероватно конзервативни. Ови резултати су веродостојни с обзиром на то да су претходна истраживања која су користила људске процене такође истакла везу између привлачности и конзервативизма.

Прочитајте још:  Девојчице из Врања друге на Роботичком такмичењу у Кини

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *