“Фејсбук”: Дугогодишњи агент ЦИА задужен за изборе широм света

0

Бивши агент америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Арон Берман, који је већ радио у “Фејсбуковом” тиму за “дезинформације” током избора 2020. године, унапређен је у “шефа изборне политике” у компанији која се сада зове “Мета”.

 

На новом радном месту (од маја 2023), што је навео на свом профилу на мрежи “Линкдин”, води тим одговоран за садржаје који су у вези с изборима широм света, те надгледа спровођење политике фирме на “кључним” изборима. Не каже који су то кључни избори, премда се може наслутити да ће то најпре бити избори за председника САД наредне године.

 

Берман је радио у ЦИА између марта 2002. и јула 2019, где је писао и уређивао строго поверљив документ који је америчка обавештајна заједница свакодневно припремала за председникове потребе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према информацијама с “Линкдина”, Берман је имао значајну позицију у агенцији укључујући и то да је био задужен за “тимове од десетина аналитичара и с мултимилионским буџетима”, те да је водио брифинге за чланове Конгреса и чланове Савета за националну безбедност.

Године 2019. напустио је ЦИА и придружио се “Фејсбуку” (сада “Мета”), где је постао виши менаџер који се бавио политикама фирме у вези с “дезинформацијама”. Према Берману, он је “формирао амерички тим за политику дезинформација и спровео ту политику у пракси током критичних догађаја”.

 

Ни овде Берман не наводи који су то “критични догађаји”, али се његов мандат у “Фејсбуковом” одељењу за “дезинформације” поклапа с предизборном кампањом 2020. године, када је та друштвена мрежа, као и друге платформе цензурисала водеће републиканске гласове и конзервативне информативне сајтове.

Прочитајте још:  Вучић: Избори 17. децембра

Према речима оснивача “Фејсбука” Марка Закерберга, америчка обавештајна заједница, тачније ФБИ, упозорила је тада компанију на неминовну “руску пропагандну депонију”, а мало пре него што је “Њујорк пост” објавио прву причу о “лаптопу из пакла” Хантера Бајдена, сина тадашњег кандидата за председника САД а садашњег.

 

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *