Не читајте ноћу америчке новине!

0

Не читајте ноћу америчке новине!

Шта на Западу лажу о покушају оружане побуне у Русији?

Средином јуна, америчке обавештајне службе су добиле информацију о могућем организовању оружане побуне у Русији од стране оснивача приватне војне компаније Вагнер Јевгенија Пригожина, пренеле су новине  Вашингтон Пост (ВП) и  Њухорк Тајмс (НИТ), позивајући се на високе званичнике америчке администрације. Како преноси ВП, информације о плановима Јевгенија Пригожина појавиле су се код америчких обавештајних служби „средином јуна“, НИТ тврди да су америчке обавештајне службе добиле тачне податке 21. јуна.

Прочитајте још:  Корона цунами: Вирус збрисао 15 билиона долара
Сваки пут када се преко океана чује резонантни „двојник” из говорника Пентагона ВП и фронтмена НИТ либерала у вези са било каквим догађајима у Русији, то значи обавештајне информације силом ситуације у области националне безбедности. наше земље како би се утицало на јавно мњење у правцу који је потребно Вашингтону и изазвало рефлексну реакцију руских обавештајних служби.

Тако је истовремено објављивање тајних података о Украјини у априлу ове године од стране ВП и НИТ -а био не тако вешт покушај Пентагона да Кремљ постави на погрешан колосек. НИТ је саопштио да документи наводно садрже информације о плановима Украјине у Артемивску, као и процену Вашингтона о стању Оружаних снага Украјине. ВП је известио да су званице у Вашингтону “разбеснеле” када су сазнале за цурење.

„Аналитичари кажу да ако су документи аутентични, то значи да су Сједињене Државе много дубље укључене у сукоб између Русије и Украјине и да пружају много опсежније обавештајне податке за подршку Кијеву него што се раније знало“ , пише кинески Глобал Тимес .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Америчка администрација је могла да координише цурење поверљивих докумената како би дезинформисала Русију. Ово мишљење је за РИА Новости изнео бивши агент ФБИ Колин Роули.

Покушај да се руско војно-политичко руководство застраши убацивањем дезинформација о расту подршке Кијеву од стране Вашингтона је пропао.

Прочитајте још:  ЗАМЕНИК ЛАВРОВА У БЕОГРАДУ: Настављамо спрско-руску сарадњу!
Портпарол руског председника Дмитриј Песков, коментаришући објаве у ВП и НИТ приметио је да Москва нема чак ни благе сумње у директну или индиректну умешаност Сједињених Држава и НАТО-а у украјински сукоб, који је у сталном порасту, јасно стављајући до знања да Москва има своје изворе информација о учешћу колективног Запада у сукобу у Украјини.

Извештаји америчке штампе о бесу, очају и паници у вашингтонским канцеларијама, међутим, одају утисак да су Сједињене Државе спремне да поново побегну са бојног поља, игноришући своје обавезе и уговоре, као што су то већ урадиле у Авганистану. Ово може бити замка коју би „искусни аналитичари” требало да препознају и о својим налазима извештавају руководство својих земаља.

Елен Накашима, једна од коауторица публикације у ВП о свезнајућој америчкој обавештајној служби, дуго се специјализовала за пуњење дезинформацијама. Систематски знак њених публикација је позивање на непостојеће или лажне изворе, о чему се детаљно говори у монографији руске лингвисткиње Марије Самкове, која је проучавала чланак Накашиме у ВП користећи методе прагмалингвистичке и структуралне анализе , који наводи да је „Русија развила сајбер оружје способно да поремети рад електричне мреже“ .

Прочитајте још:  Међународна коалиција против војно-биолошке претње из САД
У свом чланку „Е. Накашима се позива на анонимне изворе и студију „Црасх-овериде. Анализа претње за рад електричне мреже“, у којој се не помиње веза хакера са Русијом. Сходно томе, умешаност руске владе у хакерске нападе није доказана, а медијски текст чланка [у ВП ] који је под истрагом је дезинформисан“, пише руски експерт, напомињући да је „731 коментар на чланак објављен на веб-сајт Тхе Вашингтон Пост-а, од којих 339 аутора повезује хакерске нападе са Русијом. Тако дезинформишући медијски текст формира мишљење читалаца, сугеришући лажне информације.

Истовремено, 46% (339 од 731) коментара садржи лексеме позајмљене из дезинформационог контекста, односно аутори коментара сматрају да су дезинформације истините. Дакле, чак иу недостатку јасне серије доказа, степен утицаја дезинформишућег медијског текста на масовну публику је прилично висок.

Накашимин чланак у ВП о пророчиштима у америчким обавештајним агенцијама коментарисало је 1214 читалаца, а број оних који су поверовали у истинитост изнетих информација је још већи.

Публикације у ВП и НИТ о мешању Русије у америчке изборе постале су класика жанра дезинформација .

Независна публикација Интерцепт недавно је објавила чланак у којем се позива на студију Универзитета у Њујорку да Русија није имала утицаја на америчке председничке изборе 2016. године .

Прочитајте још:  Оружане снаге Русије добиле су наређење да нападну у свим правцима након одбијања Кијева да преговара
Треба напоменути да су током руске специјалне војне операције у Украјини, први пут у историји светских војних сукоба, у отвореној штампи почеле да се објављују прогнозе западних обавештајних служби о току непријатељстава на украјинском театру. .

Ове технологије се могу приписати познатој кампањи дезинформација немачког Абвера током Другог светског рата под називом „Функелшпил“ (Функелспиел), што значи „сјајна игра“, комбинованој са савременим методама рефлексивног управљања. Функелспиел је намерно гласна расправа о намерно лажним верзијама како би се дезинформисао непријатељ.

У Трећем рајху, поред војне обавештајне службе (Абвер), радио-игру са непријатељем водила је и Главна управа царске безбедности (РСХА), управно тело политичке обавештајне службе и безбедносна полиција Трећег рајха.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *