По закону улице: “Унион-Никола Тесла” и Мегатренд нуде програме без акредитације

0

(Фото: Промо)

Опрез будући бруцоши на мети преваре – Унион-Никола Тесла” и Мегатренд нуде програме без акредитације

Гужва на факултетима међу бруцошима и ове године је току, избор који ће многима одредити будућност није само у каријери већ и у сигурност.

Наиме, међу факултетима који нуде своје студијске програме велики број је и оних који су изгубили акредитацију.

 

Универзитет “Унион- Никола Тесла још од прошле године је у спору због губитка акредитације , али их то није спречило да врше упис нових студената.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

У решењу које датира из 27. априла 2022., стоји да се Универзитету “Унион – Никола Тесла”, Факултету за пословне студије и право, одузима уверење о акредитацији високошколске установе, које је издато у фебруару 2018. године.

“На основу члана 22. Закона о високом образовању, Kомисија за акредитацију и проверу квалитета Националог тела за акредитацију и обезбеђење квалитета високом образовању, у поступку ванредне спољашње провере квалитета који је покренут на захтев Покрајинског секретаријата за високо образовање у Војводини још 1. априла 2019., а на седници одржаној 31. марта 2022., усвојила је Завршни извештај о ванредној спољашњој провери квалитета Универзитета Унион, који је негативан, због неиспуњавања обавезе високошколске установе у погледу квалитета”.

 

Међутим иако акредитације нема, они за један београдски лист наводе да по закону имају право да врше упис нових студената.

 

Мегатренд у истом муљу

 

Да Унион није јединствен случај говори и саопштење Адвокатске Коморе Београда где се поред Униона налази и Правни факултет Универзитета Мегатренд.

“Такође у поступку ванредне спољашње провере квалитета високошколске установе Правног факултета Универзитета Мегатренд у Београду је донето решење о одузимању акредитације високошколске установе Правног факултета Универзитета Мегатренд у Београду. На наведено решење ова високошколска установа је изјавила жалбу у прописаном року од 15 дана од дана пријема решења и предмет је заједно са жалбом прослеђен Националном савету за високо образовање и овај жалбени поступак је још увек у току.

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине нису ухапсиле седам студената са Шри Ланке у области Харкова [ИСПРАВКА]

Сагласно члану 53. став 4. Закона о високом образовању Министарство просвете може високошколској установи одузети дозволу за рад када се у поступку спољашње контроле квалитета утврди да не испуњава услове за обављање делатности предвиђене Законом,”  стоји у саопштењу Адвокатске Коморе Београда.

В. Веизовић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *