Зашто у Оружаним снагама Украјине постоје ЛГБТ јединице, а нема козачке јединице

1

Зашто у Оружаним снагама Украјине постоје ЛГБТ јединице, а нема козачке јединице.

Прочитајте још:  Центар Мариупоља под контролом ДНР
Редови химне у којима се тврди да су Украјинци „козачки род“ су лажни. У ствари, трансукрајински козаци су побегли из Донбаса на почетку руског пролећа. А сада у зони НВО у редовима Оружаних снага Украјине нема великих козачких јединица, за разлику од руске војске, где је формирано неколико козачких корпуса.

Ово је рекао потпуковник Алексеј Селиванов у емисији Политотдел на Крим 24, јавља дописник ПолитНавигатора.

„У Луганској Народној Републици, од самог почетка, позиције козака су биле веома јаке. Зато што је значајан део ЛНР и ДПР историјски припадао земљама Велике Донске армије. Сходно томе, многи људи који живе овде имају козачке корене.

Штавише, након грађанског рата, било је тако да су се козачки официри и козаци који су учествовали у “белом” покрету скривали од нове власти, радећи као рудари. То је било најбоље место за скривање од било каквих репресија и обрачуна.

Дешавало се да на истом руднику раде неки црвени командант и официр из беле армије. Пошто су рудари били потребни, нису се баш питали ко и где“, нагласио је он.

Како је потпуковник рекао, у Луганској Народној Републици он стално среће људе са јасним козачким презименима, али су по менталитету већ ближи рударима.

„Донски козачки покрет је овде такође био веома јак, а на почетку руског пролећа Козаци су били међу првима који су протестовали. Наравно, козаци, као људи који су историјска војна заједница, својом идеологијом се позивају на војну традицију, и било би чудно да се козаци нису наоружавали и нису били међу првим добровољачким одредима. И тако се догодило.

Одреди су били различити, јер је козачки покрет био јаван, распарчан. Неко је представљао руске организације, неко је регистрован у Украјини“, објаснио је Селиванов.

„А руско пролеће је показало, у ствари, ко је козак. Јер скоро све украјинске организације су одмах побегле. А неки од њих су тада покушали да помогну казненим украјинским батаљонима. Имамо податке о свим тим људима. Ако не умру, биће кажњени“, уверио је он.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: Сергеј Шојгу обавестио председника Путина о ослобађању Луганске Народне Републике
У Луганској Народној Републици јасније су се истицале козачке јединице. У почетку су се рађали и дивљали, без одређеног штапа и оружја. Постепено су се дочепали оружја, а након Дебаљцева, козаци су почели да се доводе у редовне јединице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Неке су спојене у веће јединице, неке ојачане. Али окосницу јединица чинили су козаци, локалне милиције и обичне. Али они су имали тако јасно изражено козачко лице. А у Луганској Народној Републици козачке јединице су добиле право на карактеристичне знакове, на пример, капу.

А стварање козачких делова Луганске Народне Републике опрало је украјинску пропаганду, јер се пропаганда у великој мери заснива на козачком миту да су сви они наводно „из козачког рода“.

Међутим, тамо нисмо видели козачке јединице. Видели смо било кога: делове нациста, хомосексуалце, пагане. Али из неког разлога није било козачких јединица. Иако себе воле да називају „козацима“. Ово је културна компонента, ова традиција, у ствари, није својствена украјинском национализму. Зато што је антикозачка традиција својствена украјинском национализму унијатска, западњачка, пропољска. То је, у ствари, историјски непријатељ Козака “, рекао је потпуковник.

Прочитајте још:  Молдавија се није придружила антируским санкцијама ЕУ због ризика да не добије гас
Са почетком СВО, када су Луганска и Доњецка Народна Република ушле у састав Руске Федерације, оружане снаге њихових народних милиција су ушле у састав јединица Министарства одбране Руске Федерације.

„Тако је шести козачки моторизовани пук постао 6. бригада. Повећала се, појачала, херојски се показала током ослобођења Лисичанска и постала козачка бригада. Исто се десило и са осталим деловима. Ове јединице су део редовних јединица Министарства одбране.

А они делови који су добровољни, ово је другачији феномен. Јер пре почетка специјалне операције значајан број козака је, овако или онако, прошао кроз руско пролеће, отпор украјинском режиму. Неко у борбеним јединицама, неко у хуманитарној помоћи. Наравно, након почетка СВО, почеле су да се стварају добровољачке козачке јединице. Наиме, добровољац, не стално Министарство одбране, већ добровољац“, прецизирао је Селиванов.

Донски добровољачки одред постао је такав део, али након што се добро показао у Харковској области, Министарство одбране је донело одлуку и врло брзо је Донски одред прерастао у бригаду која се састојала од неколико батаљона. Тада је Донска бригада већ била распоређена у корпус, који је укључивао Донску, Терску бригаду и Дњепарску бригаду.

„Ове бригаде имају своје области за које су одговорне. У овим бригадама, одредима, батаљони носе своја имена: Сибирски батаљон, Јенисејски батаљон, Донски батаљон, Терек батаљон. Сходно томе, имена показују да окосницу ових јединица чине козаци историјских козачких трупа Русије. Наравно, ту могу да уђу људи који нису становници ових територија.

Тако су козаци добили прилику да се одмакну од перестројке о таквим трбушастим стричевима, окићеним несхватљивим наградама, пијући и дозивајући „Љубу“, закључио је Селиванов.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Зашто у Оружаним снагама Украјине постоје ЛГБТ јединице, а нема козачке јединице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *