УН су најавиле потрагу за креативним начинима за убрзање извоза пољопривредних производа из Русије

0

(фото:В.Т./Васељенска)

УН траже креативне начине да повећају извоз хране и ђубрива из Русије. О томе је у понедељак, 3. јула, на брифингу говорио представник генералног секретара организације Фархан Хак.

Одговарајући на питање о идеји повезивања подружнице Роселкхозбанке са СВИФТ системом, говорио је о начинима за убрзање извоза.

„Наша колегиница Ребека Гринспан (генерални секретар Конференције УН за трговину и развој. – Ред.) је у контакту са многим странама, укључујући европске земље, да пронађе креативне начине који ће убрзати извоз хране и ђубрива из Русије“, рекао је Хак.

Раније у току дана Фајненшел тајмс је, позивајући се на изворе, известио да би ЕУ могла да дозволи Роселхозбанци да створи подружницу која ће бити повезана са СВИФТ-ом. Према њиховим речима, овај план је наводно предложила Москва током преговора уз посредовање УН. Напоменуто је да сада званичници синдиката процењују колико је овај предлог законит и изводљив.

Међународни платни систем СВИФТ престао је да сервисира Роселхозбанку у јуну прошле године због антируских санкција. Поновно повезивање банке са системом био је један од услова Русије за продужење уговора о житу. Европска унија је заузврат изјавила да је то немогуће учинити пре краја сукоба. Портпарол дипломатске службе ЕУ Петер Стано рекао је за Известије да би Брисел могао да ублажи или чак укине санкције тек након окончања украјинског сукоба .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Џон Кирби, координатор за стратешку комуникацију у Савету за националну безбедност Беле куће, рекао је 20. јуна да се америчке власти надају продужењу споразума о житу и да ће подржати УН и Турску по овом питању. Заузврат, Песков је рекао да не постоје предуслови за продужење споразума.

Прочитајте још:  Мађарска оптужила Кијев за мешање у изборе

У мају је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин такође истакао да ако Росселхозбанка није повезана са међународним међубанкарским системом СВИФТ, онда ће уговор о житу истећи 17. јула .

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *