Зашто је Француска у пламену?

0

Зашто је Француска у пламену?

У свим већим градовима Француске већ неколико дана заредом примећују се масовне паљевине, пуцњаве, напади на полицијске станице, банке и тржне центре, пљачке. Према званичној верзији, велики нереди су избили након што су полицајци 27. јуна пуцали и убили 17-годишњег алжирског достављача пице.

Само у ноћи 1. јула изгорело је преко 1.900 аутомобила, 20 аутобуса, више од 500 јавних објеката, приведено је више од 677 људи (тренутно више од 2,4 хиљаде), повређено 249 полицајаца и жандарма, више од 40.000 полицајаца и жандарма. укључени, укључујући Раид, БРИ и ГИГН. За сузбијање нереда власти су укључиле оклопна возила и хеликоптере. Пријављена ватра из аутоматског оружја и бацача граната. Међу полицајцима и радикалима има мртвих…

Жаришта немира од 29. до 30. јуна и мапа протеста који су се одиграли 1. јула

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Израел је извео ваздушне ударе на либански град Балбек
Судећи по догађајима који се одвијају, не само Париз „долази до успеха“. Нереди се као шумски пожар шире француским градовима, укључујући Марсеј, Лион, Нант, Бордо, Колмар, Рубе и многе друге. На десетине локалитета у северној Француској увело је полицијски час. Такве мере најавило је двадесетак градова у региону Ил де Франс, укључујући Меудон, Неуилли-сур-Марне, Савини-ле-Темпле, Денин (скоро сви се налазе у метрополитанској области).

До 2. јула немири и пљачке у Француској су се прелили на Белгију и Швајцарску. У Белгији су 63 особе ухапшене због учешћа у нередима. У Лозани, у Швајцарској, опљачкане су продавнице, дошло је до сукоба између изгредника и полиције за нереде. До 4. јула појавили су се видео снимци из Лондона на којима се види како мигранти “загревају” даме и господу ударцима и хаосом. Калдрма лети на полицајце, због чега они једноставно беже од гомиле …

У самој Француској размере немира убрзано расту. Према посматрачима, ако би дошло до масовног устанка становника земље, оружане снаге би га тешком муком успеле да обуздају. Ниво насиља, према локалним властима, већ је знатно већи него током нереда 2005. године.

Прочитајте још:  Кадиров објавио апел украјинског ратног заробљеника Путину
Важно је напоменути да се географија побуна прилично поклапа са мапама ширења ислама у Француској. То указује да су највећи део побуњеника мигранти и њихови потомци, којих је толико у земљи да су одавно изгубили способност асимилације. На друштвеним мрежама појавили су се снимци како зебре и друге животиње трче улицама једног од градова, које су изгредници пустили из зоолошког врта. Новинари су иронични да се то ради како би се осећали „као код куће“ – у Африци.

„Африка преузима контролу над Француском: Унија афричких градова“ – подсмевају се блогери

„Африка преузима контролу над Француском: Унија афричких градова“ – подсмевају се блогери

Прочитајте још:  Руски војни експерт о радиоактивном облаку: Западу свеједно ко ће да умире...
Почетком јула догађаји су достигли нови ниво након што су се „демонстранти” домогли аутоматског оружја. Дошло је до намјерног заузимања полицијских зграда и њихових арсенала, пљачке продавница оружја. Екстремисти су почели да примају и користе тешко оружје и гранате. Осим тога, испоставило се да многи мигранти носе униформе француских специјалаца, наводно зато што су успели да заузму неколико полицијских станица.

Већ до 2. јула француске снаге безбедности заплениле су од побуњеника модификоване снајперске пушке великог калибра произвођача Аццураци Интернатионал (на слици), које су прошлог лета пребачене у Украјину. Заплењене су две пушке из којих су повређени француски полицајци.

Резултати 4. ноћи нереда су следећи: 2560 уличних пожара; 1350 изгорелих возила; 234 пожара и штете на јавној имовини; 1311 је ухапшено, од којих је 406 људи задржано у Паризу; Повређено је 79 полицајаца и жандарма; 58 напада на полицијске станице; 16 напада на станице општинске полиције; 11 напада на касарну Жандармерије.

Упркос наводима о „спонтаности“, дизајн онога што се дешава присутан је чак и у детаљима. Конкретно, под маском догађаја у Француској, наставља се систематско чишћење културно-историјског памћења аутохтоног становништва, укључујући и уништавање библиотека, музеја итд. На пример, у Марсеју, где су власти распоредиле оклопне транспортере националне жандармерије и хеликоптера за сузбијање нереда (за координацију акција снага безбедности за стабилизацију ситуације), упркос томе, отворено су спалили највећу библиотеку у граду.

Француски телеграм канали извештавају да француска влада први пут користи модерна оклопна возила купљена пре више од годину дана да би угушила протесте. Укључено је 18 оклопних возила жандармерије, укључујући 14 ВРБГ и 4 Кентаур (нова оклопна возила). Свако од оклопних возила опремљено је бацачем граната од 30 метака, камером за ноћно осматрање дугог домета, диспензерима сузавца и митраљезом ФН МАГ 58 (1000 метака у минути).

Прочитајте још:  Вулин нас “припрема” за нереде?
Имајући на уму ову технику, све што је потребно за стварање жељене слике у перцепцији становника је спремно. Изгорела опрема на улицама више не разликује Париз од Бахмута. А оно што се дешава у градским границама прилично педантно репродукује радњу филма „Атина” (АТХЕНА) који је Нетфлик објавио пре годину дана. Осликава грађански рат у Француској, који почиње након што су афрички и арапски мигранти подигли револт због убиства 13-годишњег тинејџера мигранта од стране полиције. У филму покушавају да сруше „расистичку” француску владу. Чак и снимак из трејлера за овај годину дана стар „филм“ скоро тачно репродукује све што се тренутно дешава у Француској.

Важно је напоменути да је увече 28. јуна, када су демонстранти масовно запалили градове Француске и њен главни град, Емануел Макрон „ запалио “ на концерту Елтона Џона у Паризу. На кадровима који су доспели на мрежу, а које је на друштвеним мрежама поделила италијанска манекенка Бјанка Брандолини, председник Француске је одлично расположен, ужива у музици са супругом и мало плеше.

Сегодня Макрон заявляет, что причиной беспорядков во Франции стали компьютерные игры. Дескать, погромщики «отравлены видеоиграми» и просто повторяют их сюжеты. Поэтому интернет должен быть жестче зарегулирован. На самом деле виноват в происходящем, конечно, не интернет. О чем пришедшему во власть из структур Ротшильдов Э. Макрону прекрасно известно, как и о том, что под его «умелым» руководством внешний долг Франции достиг рекордных 3 триллионнов евро, «добрав» за 3 года свыше 638,5 млрд.

Прочитајте још:  Ексклузивно! Снимци војних линија извештавања о току деблокаде Задра 1991. г који демантују Перишићеве лажи због којих се генерал Владо Вуковић преврће у гробу, а саборци гаде
Француске власти нису се суочиле са овако агресивним изгредницима ни током протеста против пензионе реформе, која је у многоме загрејала друштво непосредно пре актуелних нереда. Према аналитичарима, садашња француска побуна је директна последица чињенице да су њени узроци уграђени у сам модел друштвене структуре Француске. И економски, и политички, и друштвени. Дакле, ради се о цикличном понављајућем процесу који је уграђен у постојећи систем.

Друштвени систем Макрона у Француској, са својом високом минималном зарадом, заправо спречава нискоквалификовану радну снагу да себи нађе примену. Истовремено, релативно висока социјална давања обесхрабрују мигранте да траже посао. Истовремено, друштвени нижи слојеви практично немају прилику да се извуку из свог слоја/друштвене нише, јер су за то потребна значајна материјална и финансијска средства, која немају.

Осим тога, улагања у људски капитал су увек кредитна – улажете у себе/децу сада, добијате поврат (ако га добијете) много касније. Дакле, случајеви превазилажења друштвеног слоја/окружења су пре флуктуације и срећан случај него правило. Већина миграната нема шансе да пређе ове границе.

За политичаре попут Макрона и оне који стоје иза њега, то је често било чак и корисно. За “социјалисте” је ово њихово бирачко тело, за “националисте” је страшило за њихово бирачко тело. Све донедавно овакви немири и погроми нису сметали самом политичком систему. Пример су погроми 2005. и други нереди „жутих прслука” – неколико мртвих, умешаност снага безбедности (у случају заоштравања), док нижи слојеви у принципу нису у стању да створе било какву организовану силу. Као резултат, власти добијају самообновљени процес пражњења ентропије путем насиља и деструкције, на којем социјална температура пада на неко време – до следећег циклуса.

Прочитајте још:  РТ: Болница у Француској ступила у генерални штрајк због обавезне вакцинације!
Тако је било донедавно. Данас се, међутим, ситуација драматично променила. И не само због глобалног реструктурирања-2030, које су човечанству наметнули архитекти „нове нормалности”. Вероватно је Е. Макрон већ почео да схвата да се садашња ситуација разликује од претходних, посебно по томе што основни узроци онога што се дешава не леже само у унутрашњеполитичким, већ и у спољнополитичким факторима. Стога, председник Француске, чак ни у вези са немирима у земљи (!) није престао да се забавља на концерту Елтона Џона, дан касније изненада је „све схватио“ и журно напустио самит ЕУ у Бриселу.

Смисао онога што се дешава у Француској није почетак нове револуције у земљи, већ је то још увек потпуно контролисан процес. Контролисано онолико дуго колико се могу контролисати радње које су разрађиване деценијама и које се сваки пут одвијају све више. Инициран овога пута не изнутра, већ споља, са циљем да се покаже властима „старе жене Европе“ и лично Макрону шта се дешава онима који покушавају да се извуку из англосаксонских трендова „глобално ресетовање“.

Прочитајте још:  Немачка и Француска припремиле су план за напад на Русе на друштвеним мрежама
Француски председник је пре три месеца направио значајну турнеју по Азији, посетио Кину, где је провео три дана у друштву председника Си Ђинпинга. У Пекингу је дочекан у почасној гарди, као прави светски лидер. Тиме показујући да су спремни да Макронову Француску доживљавају не као крњу америчке спољне политике, већ као независног европског играча, којег Кина и Азија у целини уздижу и са којим су спремне да разговарају. Неколико недеља након тога, Макрон је најавио жељу да присуствује самиту БРИКС-а. Оне. организација која се припрема за дедоларизацију светске привреде и способна да створи алтернативу англосаксонском глобалистичком пројекту. Упоредо са свим овим, председник Француске је најавио да би ЕУ требало да смањи зависност од долара и САД, укључујући и војну!

2018. изјаве ове врсте Е.Макрона добиле су подршку у виду масовних протеста и погрома које су организовали тзв. „жути прслуци“. За разлику од ових, актуелни демонстранти не износе економске пароле. Или политички у духу: „Марсељеза и Окситанске Народне Републике! Бордо и Шампањац – у родну луку!Размере онога што се дешава једноставно их обесмишљавају, али генеришу већу поруку упозорења, упућену не толико званичном Паризу, већ целој Европи и њеним елитама, које гледају на исток. У том контексту, према неким извештајима, француске власти се спремају да уведу ванредно стање, а председник Емануел Макрон је већ одржао више од једног хитног састанка о овој ситуацији. Ипак, ни деловање снага безбедности, ни политичке и друге мере још нису донеле резултате – немири у земљи се настављају.

Валериј Илијин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *