Представници резервата и полиције упали у зграду Кијевско-печерске лавре (ВИДЕО)

0
Кијева, упц

Кијевско Печерска лавра

Представници Државног резервата Кијевско-печерске лавре у пратњи полиције ушли су у зграду Лавре без правног основа, изјавио је данас адвокат Никита Чекман, који заступа интересе манастира.

 

“Према информацијама које смо добили, представници резервата су у пратњи полиције, без икаквог законског основа, обили браве и ушли у зграду”, написао је Чекман на Телеграму.

 

Наиме, власти Украјине одлучиле су да зауставе приступ монасима Украјинске православне цркве (УПЦ) зградама Кијевско-печерске лавре, захтевајући да се те просторије напусте пре 4. јула, пренео је ТАСС.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чекман, који заступа интересе УПЦ, изјавио је да је писмо са таквом садржином пристигло из Министарства културе Украјине.

 

“Наредбом националног парка (Кијевско-печерске лавре) створена је комисија која ће запечатити зграде и која ће са радом почети 04.07.2023. У вези са тим молимо вас да ослободите просторије и да њихове кључеве предате националном парку”, наводи се у писму.

Адвокат је претходно објавио снимак на коме су виде представници органа реда на територији Лавре.

Последњих дана у медијима су се појавиле информације да је Кијев постигао договор са УНЕСКО да се из ове велике светиње изнесу мошти православних светаца, те да се, заједно са другим хришћанским реликвијама, пренесу у Ватикан и музеје Западне Европе. Украјина је пак ове тврдње демантовала.

У исто време, неке од најстаријих православних икона из периода древне Русије, које су поставиле темеље за развој иконописања, пребачене су из Украјине у Лувр у Паризу.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *