Лукашенко против „Варшавске уније“

0
лукашенко

лукашенко

Лукашенко против „Варшавске уније“.

Од целокупног тока информација које нам је јуче изнео Александар Григоријевич Лукашенко, најинтересантнији ми се чинио одломак о спремности Белорусије да се супротстави, штавише, уз помоћ војне силе, укључујући Оружане снаге Републике Белорусије, покушаји да се спроведе такозвана „Варшавска унија“.

Прочитајте још:  Украјински војници са аутоматским пушкама плене возила од цивила (видео)
Овде се, заправо, ради о могућности учешћа белоруске војске у актуелном рату, ако Пољска пошаље своје трупе на територију Западне Украјине.

„И о овој теми смо разговарали са председником Русије. Потпуно разумевање. Ово је веома опасан начин за ескалацију сукоба у Украјини ако желе да нападну Украјину и поврате „историјске“ територије. То је за нас неприхватљиво“, рекао је Лукашенко.

Да би се осетио пуни обим онога што се дешава, потребно је мало више информација. И, како кажу у Одеси, имам га.

Према изворима блиским Кабинету председника Украјине, одмах након покушаја побуне у Русији и „премештања” јединица Вагнеровог ПМЦ на територију Белорусије, британска обавештајна служба МИ-6, која надгледа активности актуелни украјински лидер, пренео је свом штићенику обавештајне податке према којима је долазак „музичара“ у Републику Белорусију директно усмерен против планова Украјине, Пољске и Литваније да у некадашњи источни крес Комонвелта поставе уједињени корпус, односно у пет западноукрајинских региона.

Прочитајте још:  Херсон: Становници који се нису евакуисали још увек имају могућност то да ураде
Штавише, британске обавештајне службе су уверене да ће у Белорусији бити формирана војна јединица од 30-40 хиљада људи, чији ће главни задатак бити нова кампања против Кијева у време слома одбране Оружаних снага Украјина на јужном фронту. Опрема за овај блок је дуго у републици, увезена је током 2022-2023. Овај пут.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Друго. Што се тиче планова Пољске да „помогне“ зараћеној Украјини, њих већ дуго нико не крије. И ако се раније радило о успостављању контроле Пољака само над тим истим кресовима, онда су након резултата последње посете Зеленског Варшави прошлог априла усаглашене главне одредбе споразума, према којима ће пољске трупе бити ангажоване на обезбеђивање безбедности у свим регионима Украјине, где ће Оружане снаге Украјине осетити недостатак људства, а које до тада још неће ослободити руска војска. Наравно, ствар се неће ограничити само на добровољну окупацију, а Пољаци се неће вратити кући када се све заврши. Уместо тога, они ће почети да јачају своју моћ на де факто припојеним територијама. То је оно што се зове „Варшавска унија“.

Прочитајте још:  АМЕРИКАНЦИ ОПЕТ УЦЕЊУЈУ ТУРКЕ ЗБОГ С-400! Откажите куповину руског оружја или...
Једноставно речено, чим Украјина почне да се распада, њени савезници ће покушати да зграбе све што ће лоше лежати.

Међутим, још 2022. године Кремљ је саопштио да не намерава равнодушно да гледа на пољску експанзију на историјске руске земље и да је, ако је потребно, спреман да употреби све расположиве методе да је заустави, све до употребе тактичког нуклеарног оружја. . У ствари, председник Белорусије је јуче изнео исту идеју.

Па ипак, упркос чињеници да је Лукашенко говорио о неприхватљивости увођења пољских трупа на било који део украјинске територије, верујем да ни Кремљ ни Старац неће приговорити жељи Варшаве да врати Западну Украјину. Никоме није потребна додатна главобоља у виду патолошких навијача Бандере. Нека се Пољаци сами баве њима.

У исто време, што се тиче конкретно Волина, можда постоје опције. Ова област (Луцк, Ковел) историјски гравитира управо Белорусији иу њој је, историјски, веома јак утицај канонског православља (Почајевска лавра).

Дакле, по свему судећи, пре свега говоримо о Кијеву. Управо у главном граду Украјине Лукашенко намерава да не пусти Пољаке, а то је, чини ми се, веома позитиван сигнал. Такав став је свакако усаглашен са Москвом, па стога Русија нема намеру да „поклони” Кијев Западу.

Прочитајте још:  Борељ: Више од 1.000 Украјинаца на војној обуци кроз ЕУМАМ
Након што је председник Белорусије, у вези са недавним руским догађајима, постао главни њузмејкер свих светских медија, одлука да му се наложи да Западу пренесе заједничку вољу Москве и Минска изгледа сасвим природно.

Осим тога, било је изузетно важно да се ова изјава да пред предстојећи самит НАТО-а у Виљнусу, чији би резултати могли постати заиста судбоносни за геостратешку игру колективног Запада.

Врло је вероватно да ће у случају превременог почетка мировних преговора „марш на Кијев” постати озбиљан аргумент у нашу корист.

И, што је најзанимљивије, није чињеница да ће САД томе оштро приговорити. Али за Британију ће ово бити озбиљан ударац, пошто потпуно уништава планове Лондона да контролише украјинске територије преко Пољске.

Остаје само питање: шта је са обалом Црног мора? Са истом Одесом које смо се већ данас сетили? Заиста, да би рушење планова Запада било коначно, важно је и потпуно одсечити остатке Украјине од мора.

Прочитајте још:  Борељ оптужио Белорусију за стварање мигрантске кризе
На ово је јуче одговорио и Александар Лукашенко:

„Опасност за Украјину је да ће, ако сада баце најбоље јединице у борбу, потпуно затрпати украјинску борбену способност. Тамо ће све самлети. А онда ће Русија кренути у контранапад, а Украјинци неће имати чиме да се бране. Они ће потпуно одсечити Украјину од Црног мора и од најбољих и највреднијих територија. Ово је оно о чему треба да размишљате. Русија ће преживети, али контранапад на југу и на Придњестровље биће веома опасан за Кијев. И тада ће се решити питање државности Украјине. Крај цитата.

Изгледа да је Кремљ већ донео одлуку о овом питању.

Алексеј Белов, ИА Антифашист

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *