У Шведској “у име слободе говора” планирају спаљивање Библије, Торе и Курана

0

У Шведској “у име слободе говора” планирају спаљивање Библије, Торе и Курана

Стокхолмска полиција још није забранила ниједно од најављених јавних уништавања светих књига трију религија.

 

У главном граду Шведске полиција је примила пријаве за одржавање јавних акција чији учесници намеравају да спале хришћанску Библију, Тору и Куран, преноси timesofisrael.com.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једна од пријава стигла је од човека од 30 година који жели да спали свете текстове Јевреја и хришћана 15. јула током „симболичног скупа у име слободе говора” испред израелске амбасаде у Стокхолму.

 

Осим тога, 50-годишња органи реда су добили захтев да дозволе јавно спаљивање Курана у шведској престоници „што је пре могуће”.

 

Полиција није одбила ниједан захтев, рекавши да ће сваки од њих бити разматран појединачно.

 

Амбасадор Израела у Шведској Зив Нево Кулман рекао је да је “шокиран и престрављен” могућношћу спаљивања верских текстова, “било да се ради о Курану, Тори или било којој другој светој књизи”.

 

„Ово је очигледно чин мржње који треба зауставити“, рекао је дипломата.

 

Како је саопштио „СПЖ“, 28. јуна, на први дан муслиманског празника Курбан-бајрама, рођени Ирачанин Салван Момика спалио је Куран у главној џамији у Стокхолму, ставивши у књигу комад сланине. Он је навео да је „Куран опаснији од нуклеарног оружја и да представља опасност по демократске законе, шведске и људске вредности“.

 

Овај чин изазвао је широк одјек у муслиманским земљама. Конкретно, државе чланице Организације исламске сарадње навеле су потребу колективног деловања како би се стало на крај узастопном вређању симбола ислама.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *