Почело обележавање 148 година од Невесињске пушке

0

Почело обележавање 148 година од Невесињске пушке.

Обележавање 148 година од устанака српског народа у Херцеговини – Невесињске пушке почео је у селу Крекови, а код спомен-обележја устаницима у току је парастос.

Прочитајте још:  Амбасадор Русије у Србији прокоментарисао је жељу земље да се придружи Европској унији
Обележавању присуствују председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, саветник српског члана и председавјуће Председништва БиХ Бошко Томић.

Помену присуствују и посланици у Народној скупштини Републике Српске и српски представници у заједничким институцијама, генерални конзул Србије у Мостару Васо Гујић, шеф Конзуларне канцеларије Србије у Требињу Миодраг Џуџалија, начелници општина Никшић Марко Ковачевић и Плужине Слободан Делић.

Прочитајте још:  Апел др Кона: Понашајте се као да је полицијски час
Обележавању присуствују представници Невесиња, Требиња, Гацка, Билеће, Калиновика, Источног Мостара, Љубиња и Берковића, делегација Трећег пешадијског /Република Српска/ пука и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након парастоса биће положени вијенци на спомен-обележје, а потом је предвиђено обраћање званичника и пригодан програм.

Прочитајте још:  Сарајевска телевизија прекида емитовање због поскупљења струје и најављује отказе
Прва Невесињска пушка био је устанак подигнут у месту Крекови у општини Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти и убрзо се проширио на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе.

То је временом прерасло у српско-турски рат. Убрзо је дошло до Берлинског конгреса 1878. године којим су Србија и Црна Гора добиле независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ.

Прочитајте још:  Патријарх српски честитао је митрополиту Онуфрију годишњицу хиротоније
Друга Невесињска пушка, познатија као Улошки устанак, избила је у јануару 1882. године нападом устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу због доношења такозваног Војног закона о обавезном служењу војске младића из БиХ.

Невесињска антифашистичка пушка представља оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ, након масакра 27 људи у селу Удружње код Невесиња.

Прочитајте још:  Злочинац Курти: Чекамо нацрт статута ЗСО
Овај оружани отпор фашистичком окупатору се у трећој књизи Отаџбинског рата Русије помиње као први антифашистички устанак у поробљеној Европи, али га комунистичке власти бивше Југославије нису прогласиле за Дан устанка против окупатора.

Обележавање 148 година од Невесињске пушке организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Катера.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *