У Канади у Нијагара Фолсу велика манифестација поводом дана рођења Николе Тесле

0

Никола Тесла (Фото: wикипедиа.орг)

У Канади у Нијагара Фолсу велика манифестација поводом дана рођења Николе Тесле.

Прочитајте још:  Живимо у ратном времену – двоструко ратном времену
У Канади у Нијагара Фолсу, у организацији Српске школе „Никола Тесла”, данас ће бити обележен дан рођења Николе Тесле, у чију ће част два дана за редом Нијагарини водопади, уз спектакуларни ватромет, бити обасјани у бојама српске тробојке.

„Држави Србији је учињен посебан изузетак у част Николе Тесле, јер свака нација има право да тражи да се водопади осветле националним бојама само једном годишње – за обележавање државног празника”, речено је Танјугу у Српској школи „Никола Тесла”.

Позвали су све да се придруже програму који организују и да, како наводе, уз звуке трубе и Теслине омиљене песме „Тамо далеко”, уживају у спектакуларном ватромету и погледу на Нијагарине водопаде који ће од 22.00 до 22.15 сати засијати у бојама српске заставе.

Српска школа, која годинама на тај велики дан организује манифестације, ове године покренула је Први међународни фестивал – Дан Николе Тесле, захваљујући томе што је Онтарио, највећа канадска провинција са 15 милиона становника, пре три године 10. јул прогласила за Дан Николе Тесле, а за шта је заслужан канадски посланик Том Ракочевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Главни циљ догађаја је да кроз едукацију и забаву гласно проговоримо о Теслином значају за цело човечанство, са тенденцијом да се живот и дело нашег великог генија једног дана нађу у уџбеницима канадског образовног система”, навели су организатори за Танјуг.

Први међународни фестивал ће, како су прецизирали, бити одржан од 18 до 23 часа, у Квин Викторија парку у Нијагара Фолсу, наводе из школе, која је 13 година обележавала рођендан великог научника манифестацијом Дан Николе Тесле.

Прочитајте још:  Само за одрасле: Задруге, Фарме и Парови – у глуво доба ноћи
Захваљујући подршци амбасаде Србије у Отави и бројних канадских и српских званичника, фестивал је добио најлепшу локацију, парк уз саме Нијагарине водопаде, као и публицитет који заслужује.

„С обзиром да је фестивал интернационалног карактера, имаћемо извођаче разних националности из света уметности и науке, окупљених око исте идеје – Тесла, моја инспирација”, рекли су организатори.

Прочитајте још:  Украјина: Хвала Влади Србије на донацији два амбулантна возила, која су договорена током разговора Олене Зеленске и Тамаре Вучић
У оквиру званичног дела програма, публици ће се обратити градоначелник Нијагаре Џим Диодати, амбасадор Србије Дејан Рајевић, представници Нијагара паркова, политичари српског порекла у канадском парламенту и представници канадског министарства образовања.

Путем видео линка обратиће се и Управник Нардоне библиотеке Србије, писац и амерички универзитетски професор Владимир Пиштало, који ће говорити о својој књизи „Тесла, портрет међу маскама”, за коју је добио Нинову награду.

Уводни део програма затвориће гост изненађења, док ће забавни део програма бити испуњен многобројним плесним и фолклорним наступима, као и концертима бендова различитих музичких жанрова.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *