Шмит: Ускоро иницијатива да сви који негарирају геноцид у Сребреници буду кривично гоњени

0
шмит

Кристијан Шмит (Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR)

Високи представник у БиХ Kристијан Шмит изјавио је данас у Поточарима да ће почети да ради на проналажењу правних решења како би сви који негирају геноцид у Сребреници били кривично гоњени.

“Оно што се десило овде је ужасно. Ја ћу већ данас и сутра почети да радим на томе да сви они који су негирали геноцид и настављају то да раде – да се против њих предузму правне радње и да се кривично гоне”, нагласио је високи представник.
Шмит је рекао да ће сутра у Поточарима, с њим у делегацији на комеморацији жртвама сребреничког геноцида из 1999, бити и главни тужилац из Баварије са својим колегама.

“Они раде на предметима негирања Холокауста и тражићемо које су то најбоље радње које се могу предузети против особа које негирају геноцид, против свих особа које пропагирају лажи, а једини начин на који се може о овоме говорити јесте истина”, казао је Шмит.

Шмитов претходник, Валентин Инцко, донео је закон о забрани негирања геноцида, али у Тужилаштву БиХ није покренут ниједан предмет против особа које јавно негирају геноцид у Сребреници и величају особе пресуђене за ратне злочине, наводећи да та област није правно јасно дефинисана.

Шмит данас у Поточарима присуствује конференцији “Меморијалног центра Сребреница” и Светског јеврејског конгреса, која се одржава под мотом “За заједничко памћење”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ова конференција заиста је велики сигнал и знак свима који желе бољу будућност да не смеју негирати геноцид и занемаривати оно што се десило”, казао је он.

Према његовим речима, шокантно је да се и после толико година не може доћи до заједничког становишта о прошлости.

Прочитајте још:  Додик дочекао Прлета са рукама у џепу

Бета

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *