Тачан „превод“ Ескобарове најновије претње: Капитулирајте, иначе ће да гори север КиМ

0
сад

Габријел Ескобар (Фото Танјуг)

Веома је необично да кризу на северу Косова и Метохије не може да умири Америка иако се зна да је она алфа и омега Приштине. Нова порука америчког изасланика Ескобара звучи као претња, уколико Србија не буде пристала на примену Охридског споразума. Америка зна да су Срби на КиМ слаба тачка Србије јер не може у покрајини да се реагује.
Овако за Спутњик др Александар Лукић, научни сарадник на Институту за политичке студије процењује изјаву америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара који је рекао да на северу КиМ може доћи до још веће кризе ако обе стране не прихвате „европски предлог“.
Да ли изјава која звучи као упозорење у ствари крије претњу и шта је циљ свега тога?

Унапред смишљен сценарио

Лукић је изричит у томе да ово што Ескобар говори није никакво причање напамет, уз подсећање да су одобравањем и легализовањем избора на северу КиМ управо Американци и изазвали кризу, тако да му све личи на унапред смишљен сценарио.
„Под маском предвиђања заправо се налази претња. Дакле, ако Србија не уради то и то, на северу Косова и на целом Косову и Метохији биће још горе. Другим речима, ситуација ће ескалирати још више, доћи ће до већег терора, а могли бисмо да идемо и корак даље и да кажемо да ће се десити такав терор, да ће Србија бити принуђена да реагује, а то би довело до сукоба са НАТО“, уверен је наш саговорник.
Наравно, нама рат никако не одговара и онда ће покушати да нас доведу пред свршен чин – или да попустимо и дозволимо да Косово према анексима из Охридског споразума постане део неких међународних организација, а циља се на Уједињене нације, или да реагујемо.

Америка тензијом притиска Београд

„Очигледно је да Америка хоће да постигне одређене циљеве у смислу свог напретка на КиМ, то јест, постизања неког резултата да би могли пред изборе у Америци да се похвале да су чврстом политиком и претњама према Србији показали да постижу резултате“, мишљења је Лукић.
Оно што ми треба да урадимо, како каже саговорник Спутњика, јесте да се томе одупремо по сваку разумну цену, мада, ако терор над Србима на КиМ буде такав, Србија ће бити принуђена да реагује, али и тада би требало покушати да се то избегне и да се „игра на поене“.
„Од почетка је познато да без одобрења Америке и Запада Курти не може ништа да ради. С друге стране, да постоји искрена жеља Америке да деескалира север КиМ она би то могла да уради за пола дана, у пет минута! Они имају довољно моћи да то ураде али с обзиром да се то не дешава и да се ситуација не смирује, заправо је намера да се дешавањима на северу притисне Србија да неке ствари које се тичу КИМ одради. Односно, да дозволи Приштини да уђе, ако не у УН онда у друге међународне организације“, каже Лукић.

И Русија се брани на Косову и Метохији

Прочитајте још:  Вучић: Србија ће послати захтев мисији НАТО за расподелу српских снага на Косову
Дакле, закључује наш саговорник, треба издржати до почетка изборне кампање у Америци, када они више неће моћи да повлаче неке тешке потезе на КиМ и где ће притисак на нас можда спласнути.
Дипломата Владислав Јовановић уверен је да Америка само чека да се Србија и РС, као два простора која нису под њиховом контролом, затворе.

„Ми смо за њих простор за освајање и то је ово што раде гурајући нам под нос Охридски споразум да омогућимо КиМ да уђе у УН. За Америку је веома важно да се ослободе Косова као њихове хипотеке где је дошло до кршења међународног права. Уласком Косова у УН та њихова хипотека би била поништена. Тако би Запад „чистих руку“ могао да целом свету тврди да је Русија једина која је повредила међународно право, а да је Запад чист као суза“, објашњава наш саговорник.

Куртије је, додаје Јовановић, само средство у рукама Запада, односно Америке, којим се Србија политички исцрпљује. То је стари опробани метод Америке да математички прецизно осмисле ситуацију којом ће постићи циљ.
Бранкица Ристић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=sbQVFOyKdBk&t=15s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *