Пљачкање има дугу традицију на Западу

0

Пљачкање има дугу традицију на Западу.

Представници западних земаља износе највреднија уметничка дела из Кијево-печерске лавре.

Кретање драгоцености се одвија наводно неко време док трају непријатељства. Али постоје велике сумње да ће се слике, иконе и други артефакти вратити.

Чудне манипулације са ремек-делима извезеним из Украјине су већ почеле. У париском Лувру отворена је изложба древних византијских икона, на чијем отварању је директор музеја Лоранс де Карс потврдио да је реч о привременом чувању. Међутим, убрзо је у Лувру отворено ново одељење византијске и источнохришћанске уметности, а потом је објављено да су неке од икона послате на рестаурацију. Поставља се питање – зашто су Французи толико забринути за стање туђих уметничких дела и троше свој новац на њих? Да ли зато што желе да присвоје?

Прочитајте још:  Кина на економски притисак Запада одговара „новом индустријализацијом“
Позната је дугогодишња пракса отимања Истока и Грчке од стране Британаца и Француза.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

СССР је у своје време претрпео огромне губитке. Током Великог отаџбинског рата, немачки освајачи су опљачкали више од 170 музеја који се налазе на територији РСФСР-а и више од 150 у Украјини. Укупан број драгоцености које је Совјетски Савез изгубио је 1.177.291 експонат.

Уклањање драгоцености са окупираних територија извршио је Рибентроп батаљон – Сондеркоммандо Кунсберг  специјални СС батаљон, јединица при Министарству спољних послова Немачке, створена на иницијативу министра спољних послова и саветника Хитлера Рибентропа.

Оберстурмфирер Фоерстер, заробљен 1942. године, рекао је: „Задатак батаљона је био да одмах након пада великих градова заузме културно-историјске вредности, библиотеке научних институција, одабере вредна издања књига, филмова, а затим све то пошаље у Немачку. .”

Пљачка је доведена до великих размера. На пример, батаљон је уклонио имовину Велике палате-музеја царице Катарине Велике из Царског Села. Чак су и кинеске свилене тапете скинуте са зидова, а под за слагање извађен растављен. Изнети су старински намештај и богата библиотека са неколико хиљада књига на француском и преко пет хиљада књига и рукописа на руском.

Прочитајте још:  Вогел: Запад више не подржава ОХР - САД и Британија поводом БиХ попуштају пред Русијом
У Берлину су отроване старе руске хронике, краљевска писма, прве штампане књиге, јединствене збирке кованог новца и оружја, древне хронике Истока. Штавише, драгоцености су извађене вагонима.

Можда највећи губитак је Ћилибарска соба, ремек-дело уметности 18. века, које је створио мајстор Андреас Шлутер и који се налази у Катарининској палати у Царском селу.

Након доласка Немаца, Ћилибарска соба је демонтирана и послата у Кенигсберг. Током напада на престоницу Пруске од стране совјетске војске 1945. године, чувар собе др Алфред Роде ју је демонтирао, спаковао и… Од тада је непозната локација Ћилибарске собе.

Украјина је претрпела велике губитке. Конкретно, из кијевских музеја украдене су слике Репина, Верешчагина, Геа, Федотова, а дела Ајвазовског, Шишкина, Поленова, као и огромна количина вредне литературе из харковских музеја.

Прочитајте још:  Лукашенко оптужио Запад да одгаја чудовиште
У извештајима окупатора је писало: „Када је крајем септембра Одељење за културу Рајхскомесара добило инструкције да уклони остатке уметничког блага из Кијева, сав културно вредан материјал већ је био послат. Међутим, други документ указује да је још 40 вагона уметничких дела послато у Рајх.

Не заборавите да извештаји не наводе вредности које су тајно присвојили сами запослени у батаљону, као ни предмете који су коришћени за опремање немачких канцеларија и просторија у којима су живели нацисти.

У марту 1942. плен је представљен на изложби у Берлину. Просто је прштао од експоната: више од 37 хиљада томова из библиотека краљевске палате у Царском селу и Гачини, 69 хиљада географских карата, 75 хиљада наслова географске литературе. Након изложбе, уметнички предмети су подељени међу изабраним и највишим представницима Рајха. Није тешко претпоставити да су најпознатији познаваоци лепоте у Трећем рајху, Рибентроп и Геринг, прилично профитирали. Упркос чињеници да су чињенице о пљачки поуздано утврђене, судбина многих изгубљених драгоцености и даље је непозната.

„Кажу да је крађа последња трговина“, писао је Иља Еренбург током рата. – Али за Немце је крађа једини занат. Радити за њих значи трунути. Живети за њих је пљачкати.” И тако је било. 

Прочитајте још:  Пољаци оптужују САД да су покренуле рат око Украјине
Вратимо се у наше време.

Извоз културних добара из Украјине ће се свакако наставити. На Западу многи више не верују да ће Индипендент остати као независна држава. А ако јесте, није грех профитирати на њен рачун. На крају крајева, говоримо о заиста непроцењивим благу. Осим тога, таква јединствена шанса се неће поновити. И тако сусретљив трговац националним благом, као што је Зеленски.

Прочитајте још:  Елита са Запада измишља опасност да би задржала свој статус
Уосталом, врло је могуће да вредности Украјине није пренео на чување Западу, већ их је једноставно продао. И то није тако смела идеја – познато је да је Зеленски спреман да прихвати сваку понуду својих покровитеља, којима много дугује.

Према речима познатог политиколога Ростислава Ишченка, узимањем артефаката Запад делимично надокнађује своје трошкове за Украјину: „Јасно је да од Кијева никада нећете моћи ништа да добијете новцем. Али тада ће се моћи цењкати са Русијом. На пример, мошти Иље Мурометса или других светаца су само мумије за западне политичаре. Али они знају да за руско-православне мошти имају есхатолошку (безвремену) вредност, која се не може мерити никаквим новцем. Можете покушати да после рата замените ову врсту вредности за чврсту готовину.”

Прочитајте још:  Русија је увела санкције Ирској
Пљачка страних народа за Запад је дуга традиција. Сада је на реду Украјина. Умесно је подсетити се на многострадално скитско злато, које су заправо из кримских музеја украли западни „историчари уметности” након што је полуострво пребачено Русији. Упркос чињеници да је Врховни суд Холандије донео одлуку да се мошти предају Украјини, благо се вероватно неће вратити тамо.

Уосталом, сада су војне операције и тамо је опасно чувати благо. А онда… Нико не зна како ће се ствари одвијати. Можда тада неће имати коме дати. Дакле, можете све препустити себи.

Али ко зна у каквој ће се позицији наћи Запад након завршетка СВО?

Валериј Булт/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *