Бајден и касетна муниција: „У мрачно време, око почиње да види“

0

„У мрачно време“, написао је песник Теодор Роетке , „око почиње да види“.

Стенли Куниц је приметио : „У убитачном времену / срце се ломи и ломи / и живи ломљењем.

У садашњем убитачном времену, усред мутног медијског ковитлака, за неке је стигла вест да је председник Бајден одобрио слање касетне муниције у Украјину. За укорењене елите у Вашингтону, коришћење новца пореских обвезника за уситњавање тела деце и других цивила није велика ствар када треба обавити озбиљан геополитички посао.

Иста Бела кућа која је исправно ставила касетну муницију у категорију ратног злочина када је Русија почела да је користи у Украјини прошле године, сада каже да је сасвим у реду — када их САД испоручују савезнику.

Највиши званичници администрације су брзо нагласили чврстину избора. „Била је то веома тешка одлука са моје стране“, рекао је Бајден .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То ме подсећа на злогласни 60-минутни интервју са Медлин Олбрајт, тадашњом америчком амбасадорком при Уједињеним нацијама, у мају 1996. Дописник ЦБС-а Лесли Стал је изнео утицај санкција које предводе САД на Ирак, рекавши „чули смо да пола милиона деце је умрло“, а затим упитао: „Да ли је цена вредна тога?“

Олбрајтова је одговорила : „Мислим да је ово веома тежак избор, али цена – мислимо да је цена вредна тога.

Осам месеци касније, поступајући по предлогу Олбрајтове за државног секретара, Сенат ју је потврдио. Глас је био 99-0. Можда не би било једногласно да је неко од деце сенатора умрло док је она изјавила да је њихова смрт „вриједна тога“.

Попут Олбрајтовог „веома тешког избора“, Бајденова „веома тешка одлука“ била је заснована на згодним апстракцијама и, на крају, спремности да се жртвују животи небројених других, истовремено тврдећи да су исконске врлине. Бранећи председникову одлуку о касетној муницији, нико у Бајденовом тиму не треба да брине да би неко од њихове деце једног дана могло да покупи „бомбљу“ коју су испоручили САД, можда мислећи да је то играчка, да би одмах било нападнуто гелерима.

Прочитајте још:  Ердоган се помирио са САД? – Дао им да погледају изнутра руски С-400

Републиканци и демократе на Капитол Хилу који су последњих недељу дана покушавали да оправдају испоруку касетног оружја Украјини избегавају основну истину коју је дописник ББЦ Џон Симпсон изнео давно, у мају 1999. године, док су снаге НАТО-а предвођене САД испуштале кластер бомбе на улице Ниша, трећег по величини града у Србији: „Касетне бомбе које се користе против људи су једно од најдивљијих оружја модерног ратовања.

 

У то време, Сан Франциско Кроницле је известио: „У улици која је водила од пијаце, раскомадана тела су била разбацана међу шаргарепу и друго поврће у локвама крви. Мртва жена, њеног тела прекривеног чаршавом, још увек је држала торбу за куповину пуну шаргарепе.”

 

Данас, када политичка мода третира „дипломатију“ као прљаву реч, одлучни милитаризам америчке владе је двопартијски. Иако треба да наглашено осуђујемо жестоки рат Русије против Украјине, не би требало да гајимо илузије о моралном карактеру америчке спољне политике.

 

На пример: Током три председништва, почевши од Барака Обаме, америчка влада је помагала и подржавала рат предвођен Саудијском Арабијом против Јемена, где се број погинулих од 2015. сада процењује на близу 400.000 . Бајденов високопрофилни удар шаком са саудијским владаром Мохамедом бин Салманом пре годину дана нам говори много о степену посвећености САД основној људској пристојности у спољним пословима.

 

Убиствено време у којем сада живимо, организовано као рат, рефлексивно се окривљује само на варварству других. Али одлука председника Бајдена да Украјини обезбеди касетну муницију је шокантна за многе Американце јер је поткопала илузије које немају више стварне чврстине од пешчаних замкова пре него што дође плима истине.

Прочитајте још:  У Полтавској области ракетним нападом уништене су термоелектрана и рафинерија нафте

 

У мрачно време, око почиње да види.

Biden and cluster munitions: ‘In a dark time, the eye begins to see’

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *