Владимиру Божовићу истекао мандат, није више амбасадор Србије у Црној Гори

0

Владимиру Божовићу истекао мандат, није више амбасадор Србије у Црној Гори.

У Службеном гласнику Србије објављена је одлука о разрјешењу 23 амбасадора, чији су мандати истекли. Међу њима су амбасадори при УН, Европској унији, Савјету Европе, али и амбасадор у Црној Гори Владимир Божовић.

Разријешени су и амбасадори у Аустрији, Грчкој, Турској, Мађарској, Словенији, Куби, Кипру, Француској, Уједињеном Краљевству, Данској, Шпанији, БиХ, Саудијској Арабији, Нигерији, Индонезији, Ирану, ираку и Кенији.

Прочитајте још:  Рудница: Без покрета војске и полиције Србије у рејону административне линије
Како ј за портал Н1 објаснио министар спољних послова Србије Ивица Дачић, свима је истекао четворогодишњи мандат.

– Рекао сам да се поштовати дужина мандата, а то су четири године и сви који су разријешени, разријешени су због истека мандата. Сада ће услиједити имановања нових амбасадора на упражњена мјеста и то ће бити завршено до краја ове године – изјавио је Дачић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсјетимо, Божовић је проглашен персоном нон грата и протјеран је из Црне Горе, након што је крајем 2020. изјавио да је Подгоричка скупштина 1918. била слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом.

Прочитајте још:  Захарова одговорила на питање новинара о Космету
Божовић је остао да из Београда обавља функцију, а и поред најаве да би се могло реципрочно одговорити званичној Подгорици, Влада Србије је одустала од проглашавања амбасадора Црне Горе Тарзана Милошевића персоном нон грата.

Прочитајте још:  Протест у Подгорици против најаве мањинске владе, окупљање и сутра
Њега је, међутим, бивша Влада Здравка Кривокапића повукла из Београда у фебруару 2021, па је то дипломатско мјесто остало упражњено.

Управни суд поништио је у јуну рјешење Министарства унутрашњих послова (МУП) којим је Божовићу, 10. новембра 2022. године забрањен улазак у Црну Гору – јер је увидом у евиденције које води Управа полиције утврђено да постоје сметње за улазак у Црну Гору из разлога националне безбједности.

Борба.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *