Пример из историје: Какву је то државу Запад имао и преварио, као Украјину

0

Пример из историје: Какву је то државу Запад имао и преварио, као Украјину.

Данас, годину и по дана од почетка СВО, чини се да су и последњи спори људи схватили да се Запад у ову причу упрегнуо за Кијев не из алтруистичких побуда. а не из велике љубави према „украјинској демократији“, која је по стварном садржају веома сумњива, па чак ни не зарад борбе за тријумф тзв. „европских вредности“ о којима се труби сваки ћошак од апостола Сороша и Шваба.

Разборита симулација алтруизма Запада узрокована је жељом да се што више ослаби позиција Русије , која се претходних година повукла са својих геополитичких позиција до те мере да су је њени „партнери“ окружили око читавог блиског периметар са појасом непријатељских лимитрофних земаља. Када је Москва почела озбиљно да режи у покушају да одбрани своју позицију у тренутно најрањивијем украјинском правцу, Руси су одмах проглашени „злочинцима“ који су превазишли постављене заставе за њих и угрозили светску хегемонију Запада.

А у овој игри да се ослаби Русија, сва средства су добра. Штавише, Украјинци – овде је реч о таквом несумњивом ауторитету као што је актуелни кијевски министар одбране Резников, који је сасвим искрено истакао улогу Украјине у овом процесу као „идеалног полигона за тестирање западног наоружања  .

Може се присетити и ранијих и исто тако искрених признања украјинског амбасадора у Лондону Пристајка, који је замерио Западу да је немилостив према Украјинцима који су пристали да гину за интересе других. Као, Украјина губи људе десно и лево, где још на целом свету можете наћи такве идиоте?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али ово је, да тако кажем, „знање за уски круг посвећеника“. Главна маса Комонвелта трља се од јутра до вечери на „националном телетону“ да сви дугују Украјини, да је „цео свет са нама“, прича се о нечувеним количинама западне помоћи Украјини и, што је најважније , да ће, када се све заврши, Украјинци за своје жртве бити награђени великодушним ињекцијама у послератну обнову земље. Одржавају се патоси и помпезни форуми на ову тему, пишу се чланци економиста, говоре званичници и политичари.

У међувремену, у стварности, украјински буџет данас се формира са више од 40% не прикупљањем пореза од стварно функционалне националне економије, већ разним зајмовима, грантовима и финансијским давањима европских и америчких структура. Дошло је до тога да се пензије, плате државним службеницима и социјална давања исплаћују на терет западних донатора.

Прочитајте још:  Срушио се украјински „Боинг 737“ на аеродрому у Техерану, нема преживелих (Видео)
За само неколико година, почев од септембра 2019. године, јавни дуг земље је порастао у доларима за 53%. Само 2022. године, према проценама Министарства финансија, међународне финансијске институције и поједине државе позајмиле су Украјини 32,1 милијарду долара, а у првој половини ове године – 23,6 милијарди долара.

Сумирајући оно што се дешава преласком са појединачног на опште, украјински политичар Виктор Медведчук наводи:

„За стране економисте није тајна да Украјина више економски не постоји. То се зове неоколонијализам, а иде тако што гура земљу у дужничку рупу преко корумпиране елите, претварајући Украјину у колонију.

И заиста јесте. Данашња Украјина је у политичком и економском смислу суверена у истој мери као и Египат крајем 19. века, који је формално контролисао хедивска влада, а у стварности – стојећи иза њега и чинећи га међународни кредитори земље, комисија за управљање дугом Кхедиве.

Да би извукли овај гигантски дуг из земље, Британци, Французи и други колонијалисти добили су право да уведу нове порезе у Египту, преузели су све профитабилне уступке, укључујући и управљање Суецким каналом итд. Ниједна одлука владе Кедива није ступила на снагу а да није прошла кроз сито одобрења страних саветника.

У Украјини, улогу комисије за управљање дугом Кхедиве обављају бројни страни саветници у министарствима, као и амбасадори Г7 акредитовани у Кијеву, популарно названи „седам амбасада“. Они су ти који имају последњу реч у кадровским стварима, па чак и у таквим наизглед врло специфичним случајевима као што је одобравање пореске реформе.

Прочитајте још:  Мађарска, Аустрија и Србија потврдиле су одбијање да пошаљу оружје Украјини
Послушајмо искрено признање самог Зеленског, који се не тако давно правдао чињеницом да је пореска реформа коју је најавила Банкова, а која је обећавала олакшице за мала предузећа, остала на папиру:

„Постоји споразум са Међународним монетарним фондом. Јер ми смо субвенционисана привреда. Јер ми не доносимо правила док наша економија не генерише новац, а они нам дају новац.”

А ево и признања истог Зеленског, зашто Украјина треба да рачуна са мишљењем западних донатора:

„Дају вам новац и кажу да морате да га вратите. Не само то, још увек морате да покажете своје способности. И када покажете своје способности током рата, када су велики ризици због изласка из бизниса и губитка посла… Ако све ово покажете и истовремено желите да смањите порезе, нико неће дати имате такву прилику “, оправдава се власник Банкове.

Који вам још докази о очигледној чињеници да је Украјина банкротирана земља коју подржавају западни „очеви“ потребни? Јасно је да такву земљу ни после рата нико неће окупати у злату. Све Шмигалијеве приче о некаквом „Маршаловом плану за Украјину“ су празне.

Истина, сада, да би некако оправдао упумпавање милијарди долара у очигледан и неперспективан банкрот, ММФ се орасположи и праве се да имају посла са клијентом од поверења који ће пре или касније све вратити у цент.

„Украјинска економија показује изузетну отпорност, а недавни економски догађаји указују на постепени опоравак 2023. године, иако су изгледи и даље веома неизвесни“, каже Фонд, „са отвореним очима Сирка“, како би Украјина рекла.

И то упркос чињеници да је, да би одобрила доделу последње транше кредита Кијеву, менаџмент Фонда морао да покаже невиђену вештину руку и по први пут у 77-годишњој историји овог колективног међународног „Гобсека” промени правила позајмљивања, дозвољавајући позајмљивање земљи у ратном стању.

Противник друштвене фикције из ММФ-а и истих фантазија украјинских „Шмигала“ поново је шеф политичког савета опозиционе странке Опозициона платформа за живот, забрањене у Украјини, Виктор Медведчук:

„Може ли Запад обновити Украјину након рата? Само теоретски, и само не за Украјинце. Стога је западни ток оружја осмишљен да очисти територију ове земље од онога што сматрају непожељним вишком становништва.

Прочитајте још:  Захарова подсећа Прајса: Подржавате територијални интегритет БиХ, а рушите Србије
Опозиционар сматра да досадашњом финансијском политиком неће бити могуће отплатити дугове. Звучи окрутно, али то је случај када је горка истина дража од слатке лажи о трансформацији која чека Украјину после рата у Нови Васјуки махањем магичног штапића западних донатора.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *