Муфтија Дедовић и Владика Димитрије уградили камен у зид започете обнове Дугалића џамије

0

Мостарски муфтија мр. Салем-еф. Дедовић и Његово Преосвештенство вкадика захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије, 9. јула 2023. године су заједно уградили камен у зид започете обнове Дугалића џамије у Невесињу, известила је Епархија захумско-херцеговачка и приморска. Овим чином још једном су посведочили континуитет градње добрих односа и поверења између Исламске заједнице и Епархије Захумско-херцеговачке и приморске у Херцеговини, каже се у саопштењу Муфтијства мостарског и наставља:

 

За овај изнимно важан чин муфтија је казао како се ради о јасној поруци наде и охрабрења за будућност, те да је овдашња генерација високих великодостојника Исламске заједнице и Православне цркве опредијељена да доприноси бољем животу свих људи у цјелини.

 

– Данашњи долазак владике на градилиште Дугалића џамије је од велике важности, чиме је на још већем нивоу озваничена добра сарадња и разумијевање у пројектима обнове вјерских објеката, како од стране Српске православне цркве, тако и од стране општинске администрације – истакао је муфија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Изразио је наду ће на сличан начин и у сличној атмосфери ускоро услиједити свечано отворење обновљене џамије као и Саборне цркве у Мостару.

 

– Сретан сам и Богу драгом захвалан што смо на том трагу. Свих ових година настојали смо давати подршку обнови Саборног храма у Мостару, јер он употпуњује слику Мостара у којем су српска култура и православље дио градског идентитета. Свих ових година настојали смо давати подршку таквом Мостару, добрим међуљудским, међуконфесионалним односима, као што у овој невесињској чаршији, упркос минорном броју Бошњака, наша знамења свједоче континуитет нашег трајања – рекао је муфтија, додавши како је данашњи догађај још један у низу позитивних трагова у времену остављен у залог будућим генерацијама.

Прочитајте још:  ДА ЛИ ЈЕ ОВО КАП КОЈА ПРЕЛИВА ЧАШУ? Израелске власти руше џамију у Јерусалиму

 

Истакнувши важност његовања добрих односа између двије вјерске заједнице, владика Димитрије казао да је битно да оне расту у свом идентитету једна поред друге и да што више у тим настојањима напредују.

 

– Ја дубоко у то вјерујем. Што смо више опредијељени за добро, истину, правду и милост, ми ћемо бити ближе једни другима. Просто је немогуће да не буде тако – нагласио је владика Димитрије.

 

Напоменуо је да им је драгоцјена подршка коју им пружа муфтија у обнови саборне Цркве у Мостару.

 

– У Мостару је муфтија увијек ту кад имамо мале застоје и проблеме око изградње нашег саборног храма. Он је увијек ту и спреман је помоћ, и ријечју и савјетом и на сваки други начин. Ово је само симболичан чин, просто потврда најприроднијег људског односа – рекао је владика.

 

Уз жеље за успјешан завршетак радова, казао је како се нада ће се црква и џамија у Невесињу, које дијели тек неколико метара, огледати једна од другу и такмичити у љепоти.

 

Kамен који су данас заједно уградили у зид Дугалића џамије муфтија Дедовић и владика Димитрије у метафоричном смислу симболизира и ревитализацију сјећања добрих односа, условно речено, обичних људи који су током хисторије на сличан начин здушно помагали обнову богомоље својих сусједа.

 

Уз владику су градилиште Дугалића џамије данас посјетили и свештеници из Мостара и Невесиња, начелник Општине Невесиње и предсједник Општинског вијећа овог малог источно-херцеговачког града.

 

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *