Рођаци српских жртава: „Косовска полиција“ се поистовећује са онима који су убијали наше најмилије“

0

Рођаци српских жртава: „Косовска полиција“ се поистовећује са онима који су убијали наше најмилије“.

Прочитајте још:  ОРИ СЕ "ОВО ЈЕ СРБИЈА": Срби у Лепосавићу певају, Куртијев окупатор у згради (ВИДЕО)
Координациони центар удружења српских породица несталих, страдалих и страдалих на територији бивше Југославије одао је почаст отетим и убијеним саплеменицима у Ораховцу на Косову.

Злочин су пре 25 година починили милитанти Ослободилачке војске Косова (ОВК), јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Зуроф:Почасти Џаферу Деви вређају сећање на његове бројне жртве
Масовни злочин почињен је од 18. до 22. јула 1998. током оружаног напада албанских милитаната УЧК на Ораховац и околна српска села. Тада су отели више од 100 српских цивила.

„Цело српско становништво је протерано из села Ретимле, Оптерус и Зочиште и послато у затворе и логоре под контролом Ослободилачке војске Косова. Само из породице Костић из села Ретимле отето је четрнаест особа, међу којима и најмлађи Небојша Костић, који је имао седамнаест година.

Група од 35 цивила, углавном жена, деце и стараца, пуштена је 22. јула 1998. преко Међународног црвеног крста, а осталима се губи траг. 2005. године у јами Волујак у општини Клин и у масовној гробници код Малишева пронађени су посмртни остаци тридесет и шест Срба, док је судбина осталих још увек нејасна“, наводи се у саопштењу Координационог центра.

Друштвени активисти су подсетили да после 25 година нико није одговарао за злочине почињене над Србима у околини Ораховца, иако је било преживелих сведока овог злочина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Пракса некажњивости злочина над Србима, успостављена неделовањем међународних организација на Косову и Метохији, допринела је да су самопроглашене албанске власти у Приштини изградиле друштво које данас јавно проглашава континуитет тзв. под називом „Полиција Косова“ из „Ослободилачке војске Косова“.

Нереално је очекивати да ће се овакво друштво, које велича злочине над Србима и врши стални системски притисак, дискриминацију и терор на преостале Србе на Косову и Метохији, окренути прошлости и казнити злочинце из редова УЧК. И почеће да се креће ка изградњи толерантног мултиетничког друштва у коме ће се поштовати владавина права“, истиче се у саопштењу те јавне организације.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *