СВИ БРОДОВИ КОЈИ ПЛОВЕ У УКРАЈИНУ СМАТРАЋЕ СЕ ЗА НЕПРИЈАТЕЉСКЕ: Русија променила правила на Црном мору

0

Јуче је Министарство одбране Русије саопштило да ће се земље под чијом заставом плове ови бродови сматрати укљученим у сукоб. Одлука је донета у вези са престанком функционисања такозваног житног споразума „Црноморске иницијативе” и скраћивањем поморског хуманитарног коридора.

Поред тога, одређени број морских подручја у северозападним и југоисточним деловима међународних вода Црног мора проглашен је привремено опасним за пловидбу.

„Релевантна информативна упозорења о повлачењу безбедносних гаранција поморцима издата су у складу са утврђеном процедуром“, истакли су у министарству.

Кијев је изгубио поморску логистику

Према експерту Алексеју Безбородову, то ће довести до тога да нико неће осигуравати стране бродове за пролаз у украјинске луке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ниједна осигуравајућа компанија више неће обезбедити осигурање за ову зону, никакве заштите и гаранције могућности да се тамо прође било ком војном броду, било турском, румунском и тако даље“, рекао је он за РИА Новости.

Бродове који су прекршили наређење обалска стража ће задржати, претрести и спровести до Севастопоља.

Ова напомена је раније била проширена на северозападно Црно море – украјинске територије и економску зону, али је важила са изузетком за бродове укључене у извршење житног договора. Списак таквих пловила украјинска страна је доставила Координационом центру у Истанбулу, а он је предат Русији преко Турске, објаснио је Безбородов.

Штавише, он верује да без договора о житу, не само снабдевање украјинским житом, већ и оружјем Кијеву, укључујући и копнено, може постати теже.

„Без договора о житу, настала би гужва на граници са Европом од аутомобила и вагона за жито, што би умногоме отежало испоруку оружја Украјини. Сада, у случају „путовања“ украјинске пшенице за извоз копненим транспортом, ова прилика се још увек може реализовати“, рекао је он.

Прочитајте још:  Писмо из Кијева од избеглице из Буче: Драги моји Руси не одустајте!

Хуманитарна суштина

Споразум о житу је прекинут 18. јула, а у понедељак је Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење.

Руски председник Владимир Путин је претходног дана објаснио да је један од основних услова за повратак Русије црноморској иницијативи повратак њеној хуманитарној суштини.

Он је истакао да Русија није против самог договора, као таквог, али ако се она у потпуности узме у обзир, а што је најважније, сви претходно договорени принципи учешћа Русије у њему, без изузетка, буду спроведени.

„У почетку је суштина, значење житног договора имало колосалан хуманитарни значај. Запад је ову суштину потпуно опасао и искривио. И уместо да помогне земљама којима је заиста потребна, Запад је искористио житни договор за политичку уцену, а осим тога, направио га је и средством за богаћење шпекуланата мултинационалних корпорација на глобалном тржишту жита“, рекао је Путин.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *