Патријарх Порфирије затражио пуштање на слободу митрополита Павла

0
патријарх

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Патријарх Порфирије затражио пуштање на слободу митрополита Павла.

Његова светост патријарх српски Порфирије затражио је данас пуштање на слободу игумана Кијевско-печерске лавре Павла, којег су украјинске власти ухапсиле у априлу под оптужбом за “изазивање верске мржње и правдање руских акција у Украјини”.

У писму свим поглаварима православних цркава, папи Фрањи, надбискупу кентерберијском Јустину Велблију, председнику Бискупске конференције ЕУ Рајнхарду Марксу, генералном секретару УН Антонију Гутересу и бројним организацијама, српски патријарх тражи да се заузму да митрополит Павле буде пуштен на слободу.

Српски патријарх је навео, између осталог, да је у временима великих, тешких и опасних историјских промена, какво је и данашње, обавеза сваког правдољубовог човека да, без обзира на то које је вере, нације, идеолошког или политичког определења, укаже на неправде које се чине према појединцима и њиховим елементарним људским правима, саопштено је на сајту Српске православне цркве.

Прочитајте још:  Радница Слободе тужила шефа јер је брутално избацио са посла због пуш паузе
“Такав пример је данас свакако Његово висококпреосвештенство митрополит вишгородски и чернобилски Павле, кога је украјински суд сместио у затвор. Личностима и установама које познају стање у свету свакако је јасно да односна судска одлука не може бити и није заснована на било ком закону који важи у иоле правно уређеним државама” – навео је патријарх Порфирије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Патријарх је додао да је та одлука, с једне стране, “плод тешке атмосфере у Украјини која гори у ратном пожару”, а с друге плод намере актуелних власти да освоје Кијево-печерску лавру, једну од најзначајнијих светиња православног света у целини.

Прочитајте још:  Слободан Васковић: Велики инквизитор Григорије
Суд у Кијеву је у априлу одредио игуману Кијевско-печерске лавре митрополиту Павлу кућни притвор од 60 дана и забранио му да се обраћања верницима.

Прочитајте још:  Који су знаци препознавања добрих Православних владика и свештеника
Украјинска служба безбедности подигла је оптужницу против митрополита Павла, која га терети за “изазивање верске мржње и правдање руских акција у Украјини”.

Прочитајте још:  Субота, 22. фебруар 2020. г. испред Владе РС у 15:30 часова
Митрополит Павле је одбацио оптужбе, оценивши да оне имају “политички карактер”.

Управа манастирског комплекса је 10. марта раскинула уговор на неодређено време са Кијево-печерском лавром Украјинске православне цркве и наредила њеним монасима да напусте манастир.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *