Која су права путника приликом кашњења и отказивања летова?

1

(фото:В.Т./Васељенска)

Која су права путника приликом кашњења и отказивања летова?

Уколико им је лет ускраћен, путници имају право на накнаду од 250 евра за летове до 1.500 километара, 400 евра за летове од 1.500 до 3.500 км или 600 евра за летове преко 3.500 километара.

На многим европским аеродромима од почетка летње сезоне било је више проблема са кашњењем и отказивањем летова. И даље постоји забринутост да би проблеми контроле ваздушног саобраћаја широм Европе могли довести до поремећаја за многе путнике овог лета. “Изиџет” је укинуо 1.700 летова у јулу, августу и септембру, окривљујући загушено небо због затварања украјинског ваздушног простора и планираних штрајкова контролора летења.

Прочитајте још:  Весић: Незапосленост више није тема – „скоро је нема“
Квар на траци за пртљаг, забрана точења горива због лошег времена, штрајкови на европским аеродромима, пожари на грчким острвима – само су неки од разлога због који су одложени, преусмерени или отказани летови са београдског аеродрома “Никола Тесла” од почетка сезоне, а у таквим ситуацијама једино што путнике занима је како да стигну на жељене дестинације, а да им то у што мањој мери поквари одмор.

У авио-компанијама кажу да су боље припремљене него прошле године, када су повећана потражња за путовањима и недостатак особља довели до дугих редова на аеродромима и многих кашњења и отказивања. Правила су слична у већини европских компанија, па и код домаће “Ер Србије”.

У случају да летови дуже време касне, не остваре се или је путнику ускраћено укрцавање, путници имају право на једну или две врсте накнаде – враћање новца и накнаду штете. На сајту “Ер Србијe” они могу наћи обавештење коме треба да упуте своје рекламације ако им се ова права ускрате.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Укидање лета

Прочитајте још:  "У току су хапшења особа који су измислили да нема горива у Србији"
Уколико је лет за који су потврдили резервацију укинут, путницима ће бити пружен избор између надокнаде или преусмерења. Надокнада по пуној цени карте се добија у року од седам дана. Могућа је и ако део путовања није реализован или ако је део путовања реализован, али више не служи сврси путниковог првобитног плана. Такође је, када је то релевантно, омогућен и повратни лет.

“Преусмерење се обавља под сличним условима превоза, до путникове коначне дестинације у што краћем року или под упоредивим условима превоза, до коначне дестинације каснијег датума кад вама то одговара, у зависности од доступности места. У случајевима кад место, град или регион има више од једног аеродрома и компанија ‘Ер Србија’ понуди лет до различитог аеродрома у односу на онај из резервације, ‘Ер Србија’ ће покрити трошкове превоза од тог другог аеродрома или до оног који је наведен у резервацији, или до друге дестинације у близини, по договору са путником”, наводи се на сајту “Ер Србије”.

Они наводе да путници могу да рачунају на подршку, као што су бесплатни оброци и освежење у складу са временом чекања и два бесплатна телефонска позива или могућност неког другог вида комуникације.

“У случају преусмеравања, кад је разумно очекивано време поласка новог лета најмање дан након планираног поласка укинутог лета, авиокомпанија ће путнику понудити бесплатан хотелски смештај у случајевима кад је неопходан боравак током једне или више ноћи или кад је потребан додатан боравак у односу на намеравани, бесплатан превоз од/до аеродрома до/од места смештаја”, наводе у “Ер Србији”.

Уколико им је лет ускраћен, путници имају право на накнаду од 250 евра за летове до 1.500 километара, 400 евра за летове од 1.500 до 3.500 км или 600 евра за летове преко 3.500 километара.

Прочитајте још:  Држава купује куће за мигранте у општини Алибунар
Међутим, уколико им “Ер Србија” понуди преусмеравање путовања до коначне дестинације путем алтернативног лета, ова надокнада се може смањити за 50 одсто.

У “Ер Србији” наводе да компанија неће моћи да плати надокнаду на лицу места, већ да путник треба да пошаље захтев за одштету одељењу Подршке путницима.

Кашњење лета

Прочитајте још:  Путници из Суботице кренули ка Београду: Одвезли су нас у камп без објашњења
Кад има разлога да компанија очекује да ће време поласка бити касније од планираног времена поласка: за два или више сати (за летове до 1.500 км) за три или више сати (за летове између 1.500 км и 3.500 км) и за четири или више сати (за летове преко 3.500 км), путници имају право на бесплатне оброке и освежења у складу са временом чекања, два бесплатна телефонска позива или поруке путем факса или мејла.

“Кад је разумно очекивано време поласка најмање дан након времена поласка које је претходно најављено, путницима ће бити понуђен бесплатан хотелски смештај у случајевима кад је неопходан боравак током једне или више ноћи као и бесплатан превоз од/до аеродрома до/од места смештаја”, наводи се на сајту националног авиопревозника.

Прочитајте још:  Друга Пригожинова смрт у авиону
Уколико је лет одложен најмање пет сати, за све летове путници имају право на надокнаду у року од седам дана, пуне цене карте по цени по којој је купљена, за део или делове путовања који нису реализовани, и за део или делове који су већ реализовани уколико лет више не служи сврси у погледу првобитног путног плана путника, заједно са, кад је то релевантно, повратним летом до прве тачке поласка.

Преусмеравање лета

“У случајевима кад место, град или регион има више од једног аеродрома и компанија понуди лет до различитог аеродрома у односу на онај из резервације, ‘Ер Србија’ ће покрити трошкове жпревоза од тог другог аеродрома или до оног који је наведен у резервацији, или до друге дестинације у близини, по договору са путником”, наводе из компаније.

Из “Ер Србије” тврде да и у случају преусмеравања лета могу да рачунају на исте бесплатне погодности, попут могућности комуникације путем телефона или мејла и освежења, које се нуде и у случају отказаног лета.

Како је у Европи и Великој Британији?

Прочитајте још:  Терористи шиптарских специјалних снага претукли су Србина због претплате на патриотски тг канал
Би-Би-Си преноси упутство за путнике који лете преко компанија из Европске уније и Уједињеног Краљевства. Наводе да за путнике који су купили карту преко компаније из Уједињеног Краљевства, авио-компанија мора да им дозволи да изаберу између поврата новца или алтернативног лета, без обзира на то колико унапред је отказивање извршено. Путник може добити поврат новца за било који део карте који није искористио. Дакле, ако је уплаћена резервација за повратни лет, а одлазна етапа је отказана, путник може добити рефундацију пуне цене повратне карте.

Ако и даље жели да путује, авио-компанија мора да му пронађе алтернативни лет. Ако друга авио-компанија лети до тог одредишта знатно раније или постоје други одговарајући начини превоза, онда путник има право да уместо тога резервише тај алтернативни превоз. Ако је путник заглављен у иностранству или на аеродрому због отказивања лета, авио-компаније морају да му пруже и другу помоћ док не буде у могућности да лети до свог одредишта.

Та подршка путнику укључује разумну количину хране и пића (често у облику ваучера), комуникацију (често рефундирањем трошкова позива), бесплатан смештај, ако мора да преноћи да би летео сутрадан, као и превоз до и од смештаја. Ако авио-компанија није у могућности да организује помоћ, путник има право да то сам организујете и да касније затражи поврат трошкова. У овом случају, Управа за цивилно ваздухопловство саветује људима да чувају рачуне и да не троше више него што је потребно.

У случају кашњења лета, путник има право на исту помоћ ако лет касни више од два сата. Можда може да тражи одштету ако лет на одредиште касни више од три сата. Опет, износ се заснива на томе колико далеко се лети. Ако лет касни више од пет сати и путник више не жели да путујете, може добити пуни поврат новца.

Могу ли тражити додатну компензацију?

Поремећаји изазвани штрајковима запослених на аеродрому или у контроли летења, лоше време или друге “ванредне околности” не подлежу додатној надокнади, ни у Европи, ни у Србији.

Прочитајте још:  Америчка конгресменка позвала је на обарање руских авиона изнад Украјине
На шта путник има право зависи од тога шта је изазвало отказивање и колико је путник обавештен. Ако је лет отказан са обавештењем мање од две недеље, можда ћете моћи да тражите компензацију на основу времена алтернативног лета који је понуђен. Износ на који има право зависи и од тога колико је удаљена дестинација на коју путује. Би-Би-Си пише да је за летове испод 1.500 километара, као што је од Глазгова до Амстердама, надокнада до 220 фунти по особи. За летове дуже од 3.500 километара, попут Лондона до Њујорка, путник може тражити до 520 фунти по особи.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Која су права путника приликом кашњења и отказивања летова?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *