Албански сепаратисти послали полицијске сараднике на српски север Косова

1

Албански сепаратисти послали полицијске сараднике на српски север Косова.

У српску енклаву – Северна (Косовска) Митровица, сепаратистичке власти Приштине послале су 74 полицајца.

Прочитајте још:  Српчићи у раљама српских аутошовиниста.
Полицијски контингент представља етничке мањине у региону, укључујући 45 Срба, јавља дописник ПолитНавигатора.

Заменик команданта „Северног региона” такозване „Косовске полиције” Ветон Елшани рекао је да је нови полицијски контингент регрутован од 418 дипломираних кадета. И од данас почиње да служи.

У потпуности се састоји од представника етничких мањина на Косову: шеснаест Бошњака, три Турака, осам Рома, Ашкалија и Египћана (ови последњи су представници локалних ромских подетничких група). Као и 45 Срба, штавише, староседелаца северних енклава – Северне (Косовске) Митровице, Лепосавича и Зубиног Потока.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Сада се кроз практичан рад додатно оспособљавају за рад на патролирању и другим неопходним задацима. Они ће наставити са обуком у наредна два-три месеца“, прокоментарисао је ситуацију Елштани.

Прочитајте још:  Kо спрема тужбу против Дика Мартија и Kарле дел Понте?
Инцидент је на Твитеру описао и лидер албанских сепаратиста на Косову Аљбин Курти, који након што је изазвао антисрпске акције на северу региона и због тога добио санкције ЕУ, покушава да докаже Западу да у његовој политици нема ничег ксенофобичног.

„Ове недеље на северу земље су почели да раде дипломирани косовски полицајци из редова мањина, укључујући 45 Срба, 16 Бошњака, 8 Рома, Ашкалија и Египћана и 3 Турака. Захваљујемо им се на њиховој услузи и желимо им добро“, написао је Курти.

И новопечени полицајци су заиста почели своју службу. Конкретно, под њиховим надзором, подигнуте су заставе „Републике Косово“ у близини фасаде зграде општине Северна Митровица, где су некада висиле националне српске заставе.

Треба напоменути да су Срби и раније служили у „косовској полицији“, али са почетком прогона у мају ове године, када је Приштина једнострано сменила начелнике српских општина и на њихова места поставила Албанце, велика већина њих је дала отказ, неки су ухапшени под лажним оптужбама и због учешћа у протестима. Стога је умесно садашњу генерацију Срба у Косовској полицији назвати сарадницима.

Алексеј Топаров/Политнавигатор
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=zEqruhAKzRc

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Албански сепаратисти послали полицијске сараднике на српски север Косова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *