Рат на улицама Израела, али не против муслимана: Јевреји против Јевреја!

2

Израелска војска (Фото: idf.il)

Улица Каплан је једна од главних саобраћајница које воде у и из Тел Авива у Израелу. Изграђена је дуж обриса немачке темпларске колоније, чији су пронацистички потомци протерани из Британске мандатне Палестине током Другог светског рата. Током 1960-их и 70-их година, био је испуњен израелским владиним и културним институцијама, као што су Јеврејска агенција и Израелско удружење новинара. Ових дана Каплан је улица у којој сваке суботе стотине хиљада Израелаца протестује због покушаја правосудног пуча коју предводи коалиција премијера Бењамина Нетањахуа.

Супротно уобичајеној верзији у светској штампи, демонстранти нису само потомци старог, привилегованог естаблишмента. Они који се окупљају на Каплану су велики јевреји, укључујући и оне који су финансијски удобни и они који се боре. Док су неки од лидера протестног покрета војне елите или технолошки могули, многи други нису. Најрањивији од њих ће постати главне жртве Нетањахуовог правосудног удара. То је зато што њихова деца, која студирају у јавном школском систему, могу бити сведоци његовог спорог колапса због преусмеравања средстава верским и *ултраправославним институцијама.

Њихова деца, која – за разлику од већине ултраортодоксних Јевреја – служе пун мандат у Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ), ће седети беспослена код куће јер у Израелу не постоји јавни превоз суботом. Самохраним мајкама биће смањена подршка државе у корист *ултраправославних породица са више деце. Људи који живе у периферним областима мораће да се боре против ултра-православног преузимања њихових градова. Први корак биће политичко преузимање општина, праћено огромним бенефицијама за *ултраправославно становништво. Према извештајима, овај процес се већ дешава у градовима као што су Тиберијас, Сафед, Арад и Мицпе Рамон.

Прочитајте још:  Бајден дочекао Зеленског у Белој кући

То су Јевреји, Палестинци, мушкарци, жене, домаћи Израелци и имигранти који су стигли из земаља у развоју путем Закона о повратку. Свима њима заједнички именитељ је борба против претварања у тзв магарца.

У јеврејској традицији, Месијин магарац се односи на магарца на којег ће Месија стићи на крају дана. У Израелу, та фраза се односи на доктрину која се приписује учењу Абрахама Исака Кука: Секуларни Јевреји, који представљају материјални свет, су инструмент у рукама Бога чија је сврха била да успостави државу Израел и започне процес искупљења. По успостављању Израела, секуларни Јевреји би морали да се повуку и дозволе верницима да управљају државом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кук, који је 1904. емигрирао у Османску Палестину из данашње Летоније, сматра се једним од духовних очева религиозног ционизма. Према његовим речима, ционистички подухват био је нови историјски развој ере искупљења. Ипак, Кук се плашио секуларизма. Веровао је да је световно образовање „велико згрешило против духа Израела“ и да представља „почетак пропадања и основу сваке лоше асимилације“. Кук је покушао да реши контрадикцију. Секуларним ционистима, написао је он, је дозвољено да буду цигле зграде искупљења, „али када треба да се открије тајна праведника“, било би лако направити разлику „између Божјих слугу и оних који то нису“.

За разлику од Кука, оснивач Израела Давид Бен-Гурион био је атеиста. Потицао је из верског порекла и поштовао је јеврејско наслеђе. Крајем 1950-их, група за проучавање Библије окупила се у његовој кући, а пророци су били његови омиљени библијски ликови. Ипак, Бен-Гурион није ишао у синагогу и путовао је суботом. Он је правио компромисе са ултраправославним партијама само због политичких ограничења. Испоставило се да је то била катастрофа за секуларне Израелце.

Прочитајте још:  Израелски ТВ канал 12: Иранци нас исмевају

Куково предвиђање ускоро ће се остварити, са једном разликом: Израел неће бити теократија. То ће бити земља која користи верски закон да дозволи дубоку корупцију. У протеклих шест месеци било је много извештаја о неправилним политичким именовањима унутар странке Ликуд и њених верских партнера. Неки од чланова коалиције су раније осуђивани , а постоје извештаји о недоличном понашању других. А трансформација земље у корумпирану верску државу неће само ојачати њене идеолошке ривале – Израел је такође потенцијална међународна рута трговине дрогом; таква промена може подстаћи организовани криминал.

У наредној деценији, Влада планира да повећа буџет ултрортодоксних образовних институција за 40 одсто . Ово ће учинити Израел првом земљом у развијеном свету која подстиче школе у ​​којима се једва предају основни предмети попут математике, науке и енглеског језика. Државни надзор над ултраправославним школама је слаб, остављајући нејасне информације о њиховом наставном плану и програму. Али, према изворима у министарству образовања, ове школе предају првенствено верске теме: Талмуд, Мишна и Тора.

Енглески, математика, па чак и хебрејски се уче на основном нивоу. Поред тога, више од 600 милиона долара коалиционог буџета биће посвећено оснаживању јеврејског идентитета међу студентима у државном образовном систему, војницима ИДФ, студентима и становницима секуларних и либералних градова. Арије Дери, шеф ултраортодоксне партије Схас, осуђени утајивач пореза и један од најмоћнијих политичара у коалицији, планира низ закона који би могли омогућити ултраправославцима да политички преузму секуларне градове .

У међувремену, секуларни Израелци ће плаћати шест пута више пореза од ултра-православаца, који чине само 8 одсто израелске радне снаге . Њихова деца ће, као и данас, бити обавезна да служе пун војни рок (три године за мушкарце и две за жене), док такозвани национално-религиозни мушкарци могу служити војску на скраћени рок, а већина ултраправославаца је изузета.

Прочитајте још:  Споразум Израела са Емиратима и Бахреином: Нова зора за мир на Блиском истоку?

*Ултраправославно – ултраортодоксно

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Рат на улицама Израела, али не против муслимана: Јевреји против Јевреја!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *