У Русији се први пут појавио „свемирски“ интернет

0

(Фото: Depositphotos)

У Русији се први пут појавио „свемирски“ интернет.

Руска компанија „Биро 1440“ саопштила је занимљиву вест: руски сателити први пут су омогућили конекцију на интернет. Брзина му је била 12 mbps, што је довољно за гледање HD снимака и листање постова на друштвеним мрежама. Пројекат „Бироа 1440“ корисници интернета описују као алтернативу Старлинку.

Конекцију су пружила три сателита „Расвет-1“, лансирана у орбиту 27. јуна 2023. године. Брзина везе била је 12 mbps, а кашњење 41 ms. Експерти оцењују да је то мало кашњење с обзиром да је сателит толико удаљен од компјутера.

Представници „Бироа 1440“ су објаснили да компанија у првој фази није имала за циљ да постигне  минимално кашњење или високу брзину конекције. Најважније им је било да све стабилно функционише.

Прочитајте још:  Шта је мотивисало Макрона да даје сулуде изјаве?
Додајмо да је брзина од 12 mbps довољна за коришћење друштвених мрежа, претраживача, гледање фотографија и видеа са HD квалитетом и слушање музике. Засад са „свемирским“ интернетом није могуће играње онлајн-игрица или гледање филова у 4К резолуцији, а при видео-позивима долази до „баговања“. Међутим, резултати су одлични за прво пуштање у рад. Пројекат „Бироа 1440“ корисници интернета описују као алтернативу Старлинку.

Компанија је саопштила да је спремна за другу фазу тестирања. Планирана је производња око 900 сателита „Расвет-1“ који ће бити постављени у свемир до 2035. године. Брзина ће у том случају достићи 100 mbps, што је већ довољно за све савремене онлајн потребе. Компанија планира да сателитским интернетом покрије читаву територију Русије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

RUSSIA BEYOND

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *