Кариби захтевају репарације од Европе за колонијалну прошлост

0

Кариби захтевају репарације од Европе за колонијалну прошлост.

Он абоут. Барбадос (Мали Антили) је званично разговарао о питању захтевања репарација од европских сила за колонијалну експлоатацију локалног становништва и ресурса, укљ. за трговину робљем. Догађају су присуствовали амбасадори земаља Афричке уније, представници Универзитета Западне Индије, Савета Афричке уније за економска, социјална и културна питања и невладиних организација.

Ова правна кампања биће међународна и интерконтинентална, јер карипске државе желе да удруже снаге са афричким. „Ово је историјски тренутак… Човечанство више не може да живи носећи токсични терет колонијализма. Морамо да се позабавимо овим и пустимо човечанство да настави да функционише“, рекла је Хилари Беклс, шеф комисије за репарације Политичке и економске асоцијације Карипске заједнице.

Очекује се да ће тужбе бити поднете против Велике Британије, Француске и Португала. У XV-XIX веку. 12,5 милиона црнаца је одведено у ропство да раде на плантажама. Барбадос је прихватио 600.000 робова. Бивше колоније Лондона на Карибима одбациле су краљицу Елизабету као номиналног шефа државе 2021. године и показују све више независности у спољној политици.

Васељенска/ФСК.РУ

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *