Српска „супер пума” на Хвару забринула Хрвате

2

Српска „супер пума” на Хвару забринула Хрвате.

Прочитајте још:  Милановића у Петрињи питали шта им је лепо донео, он одговорио – ништа
Ко је у Загребу знао да Додик на састанак с Милановићем стиже хеликоптером МУП-а Србије, а ко се прави необавештен.

Одлазак Милорада Додика на Хвар и његов разговор с хрватским председником Зораном Милановићем већ данима је прворазредна тема у Хрватској и региону. Позадина великог интересовања хрватске јавности није само у томе што су односи двојице харизматичних политичара увек инспиративни за тамошње медије, већ је радозналост велика превасходно због сумњи и тражења одговора да ли је председник Републике Српске на хрватско острво слетео у – српском хеликоптеру.

Иако медији о томе брује већ данима, мистериозности целог случаја доприноси и то што из Палате републике у Бањалуци за сада нема објашњења у вези са „спорним” детаљима ове посете. Поједини сарајевски медији су у први мах објавили да је Додик на Хвар отишао у летелици Војске Србије. Други део новинара позивао се на речи председника Србије да је Додик на „Пасуљанске ливаде” слетео у „српском хеликоптеру”. Знајући да је председник Републике Српске у Србију долетео директно са Хвара – где је Милановића информисао о збивањима у БиХ, почело су са конструисањем разних претпоставки. Нове детаље о томе доноси „Јутарњи лист” с интригантним насловом у којем наводи да су прекршене све процедуре и да су „Српска и Србија изиграле Хрватску”. Лист тврди да је највећи безбедносни пропуст то што је хеликоптер МУП-а Србије у ваздушном простору Хрватске прелетео пола државе без надзора. Oстаје непознато коју опрему је летелица имала и да ли је лет евентуално искоришћен за одређена снимања терена и објеката, пише лист.

Прочитајте још:  ОПАСАН КОРАК „БУДУЋЕ САРАДЊЕ“: Кога ће Подгорица да изручује лажној држави Косово?
Наводи се како из одговора Хрватске контроле ваздушне пловидбе произлази да је реч о обичној цивилној летелици, те додаје да је план лета достављен с Аеродрома Бањалука. Тврди се како у плану лета није био назначен никакав посебан статус лета и да ваздушна контрола није имала информације о томе ко се налази у хеликоптеру, али да су податке о томе имале хрватске службе безбедности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наводно је неколико дана раније канцеларија хрватског председника обавестила полицију да у Хрватску долази хеликоптер с пет путника, те су ради граничне контроле прослеђена и њихова имена. Полиција је претходно обавештена да ће с Додиком доћи и његово обезбеђење, које са собом има лично наоружање, што је решено уобичајеним протоколом, пише лист, те додаје како је Додик у Хрватску долетео ВИП хеликоптером типа „супер пума”, који је у редове српске полиције стигао прошле године.

Имајући у виду да је полиција имала све информације, хрватски медији сумњају у тврдње да хрватски премијер Андреј Пленковић за све то није знао, наводно све док на интернету није видео да је Вучић рекао да је Додик у Србију дошао у српској летелици.

Прочитајте још:  Горан Шарић: Мигрантска криза, пандемија и енергетска криза су полуге тајних контролора моћи (ВИДЕО)
И министар спољних послова Хрватске тврди да је био необавештен, док је Пленковићева реакција на целу ситуацију за загребачке медије саркастична, јер је премијер изјавио како очекује да тим поводом „опозиција затражи посебну седницу парламента”, те да од Милановића очекује објашњење „како му је гост дошао без најаве уобичајеним путем”.

Из кабинета Зорана Милановића јуче су навели да су „редовно и правовремено обавестили МУП Хрватске о недавном доласку председника Републике Српске Милорада Додика у Хрватску”. Истакли су да је процедура договарања лета у надлежности Хрватске контроле ваздушне пловидбе, те навели како објављују доказе о томе јер „Пленковић воли да се прави неинформисан”.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Српска „супер пума” на Хвару забринула Хрвате

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *