Запад захтева да се косовски сепаратисти смире – да не одвлаче пажњу НАТО-а од украјинског рата

0

Шиптарски терористи преточени у некакву параполицију албанских сепаратистичких структура (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Запад захтева да се косовски сепаратисти смире – да не одвлаче пажњу НАТО-а од украјинског рата.

Прочитајте још:  Ко је Хилов другар са албанске барикаде у Лапушнику?
Званични Брисел издао је саопштење према којем врх албанских сепаратиста у Приштини треба што пре да распише изборе у четири српске општине на северу Косова и да одатле настави да повлачи “косовску полицију”.

Уколико деескалација не успе, ЕУ је запретила косовским Албанцима да ће „предузети акцију”.

Према дописнику ПолитНавигатора, званични Брисел је захтевао да Косово делује како би смањило тензије и одмах прекинуло полицијске операције на северу региона. Истакнуто је и да албански градоначелници северних општина са претежно српским становништвом, које је именовао албански сепаратистички „премијер“ Аљбин Курти, обављају своје функције привремено. ЕУ поздравља одлуку Приштине да смањи присуство полиције на северу за 25 одсто, али наглашава да су потребни даљи кораци.

„Поред тога, да би се садашња криза стала на крај, неопходно је што пре одржати ванредне изборе у све четири општине и свеобухватно их организовати. То значи уз пуно и безусловно учешће косовских Срба“, наводи се у саопштењу, уз напомену да дијалог Београда и Приштине треба да буде настављен под окриљем ЕУ.

Прочитајте још:  Чомски: Овакве цензуре никад није било, одмах вас прогласе за Путиновца и комунистичког пацова
Заузврат, косовски “заменик премијера” Бесник Бислими, који је одговоран за дијалог са Србијом, раније је рекао да Косово неће расписати нове изборе у четири северне општине док ЕУ не укине санкције покрајини. Заузврат, „премијер“ Аљбин Курти је ову одлуку назвао „логичном“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Са њим је немогуће правити компромис, јер он није заинтересован за нормализацију односа између Срба и Албанаца. Њега не занима ни привреда, ни било шта друго, осим протеривања српских имена и презимена са Косова и Метохије“, прокоментарисао је Куртијев став за КосовоОнлине Немања Завишић, експерт Центра за социјалну стабилност.

Завишић је напоменуо да косовски “премијер” успева да води релативно независну политику од Запада, јер има подршку доминантног нискоинтелектуалног дела албанског становништва Косова. Ово бирачко тело опрашта економске и социјалне промашаје Куртијеве владе, сиромаштво и криминал који владају у региону, али лако одговара на националистички мит владајуће клике да су Срби криви за све невоље Албанаца.

Истовремено, због немира на северу Косова, ЕУ и САД су први пут од постојања сепаратистичког ентитета који негују увеле санкције Приштини, обуставивши промоцију „Републике Косово“ у међународну институције. Као и замрзавање финансијске помоћи региону.

Прочитајте још:  "Хоргош два" отворен само из правца Мађарске
У позадини украјинског рата, Запад жели да створи поуздану мирну позадину на Балкану, уводећи Србију и Косово у ЕУ и НАТО како би се концентрисали на борбу против Русије.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *