Курти стиже Зеленског по стопи сиромаштва

0
Аљбин Курти

Аљбин Курти

Курти стиже Зеленског по стопи сиромаштва.

Сви чекају 1. јануар 2024. да би напустили Косово, одлив радне снаге биће огроман, влада у Приштини није створила никакве економске услове да би људи тамо остали, наводи Демо Бериша.

Прочитајте још:  Курти је довео до хуманитарне катастрофе: Срби са севера КиМ по лекове иду у Рашку!
Приче тзв. Косова и Украјине имају очигледну сличност, поручио је премијер привремених институција у Приштини Албин Курти у писму које је упутио Володимиру Зеленском на прву годишњицу почетка сукоба у Украјини. Сада је самопроглашена територија под вођством Албина Куртија у погледу изузетно лоше економске ситуације заиста на путу да стигне Украјину, у којој при томе скоро две године трају жестоки оружани конфликти. И то према западним изворима. На листи коју је саставио немачки портал „Дервестен”, који се бави економским темама, тзв. Косово налази се на другом месту најсиромашнијих у Европи за ову годину. Прва на листи, која је креирана на основу БДП-а по глави становника, тренутно је Украјина са БДП-ом од 4.348,57 долара.

У јужној покрајини под управом Приштине овај износ по глави становника износи 5.290,48 долара. Боље прогнозе не износе се ни у овогодишњем извештају америчког Стејт департмента. „Потенцијал Косова да привуче додатне стране директне инвестиције (СДИ) ограничен је бројним структурним питањима, укључујући ограничену регионалну и глобалну економску интеграцију, политичко мешање у привреду и правосуђе, непоуздано снабдевање енергијом, велики неформални сектор, потешкоће у успостављању имовинских права, корупција и слаба владавина права, укључујући недостатак спровођења уговора. Способност земље да одржи раст значајно се ослања на међународну финансијску подршку и дознаке. Текући спор Косова са Србијом и недостатак формалног признања од стране многих земаља и међународних организација, укључујући УН, такође омета улагања и ствара препреке за пословање”, наводи Стејт департмент.

Прочитајте још:  Петронијевић покренуо иницијативу: Оснивање савета за одбрану Додика подржало више од 100 адвоката
И према мишљењу председника Матице Албанаца Србије, Дема Берише, Косово остаје најнесигурнији простор за инвестиције, али не зато што Србија не признаје једнострано проглашену независност, него и зато што се менталитет албанске дијаспоре променио. „Просто је немогуће живети од страних донација и новца који долази из дијаспоре. Косовски Албанци који живе у иностранству одводе своје породице са собом и ретко долазе тамо (на Косово), чак и током годишњих одмора. То је логично, јер нема производње, нема инвестиција”, наводи Бериша за „Политику” и додаје да је Курти успео да тзв. Косово одведе у сиромаштво јер с њим више нико не сарађује. Подвлачи да се у извештају Стејт департмента констатује да неће бити инвестиција све док је однос Београда и Приштине овакав какав је сада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За разлику од Косова, у остатку Србије је, према оцени Стејт департмента, ситуација нешто другачија. „Инвестициона клима у Србији је скромно побољшана последњих година, подстакнута је макроекономским реформама, финансијском стабилношћу и фискалном дисциплином”, наводи Стејт департмент, указујући и на то да су амерички инвеститори генерално позитивни по питању пословања у Србији. Такође, по анализи немачког „Дервестена”, Србија се налази на десетом месту њихове листе, са БДП-ом од 10.360,72 долара по глави становника, што је готово дупло више него у њеној јужној покрајини.

Такође, Курти се на челу привремених институција у Приштини налази више од две године, а према појединим проценама албанских стручњака, КиМ је у протекле две године напустило више од 200.000 људи. Због економске и политичке нестабилности, указали су стручњаци, млади су приморани да оду с КиМ. Међу њима има и оних који су били запослени у јавном сектору. У том контексту председник синдиката косовске полиције, Имер Зећири, рекао је да је у првих шест месеци ове године, због лоших услова рада, недостатка животног и здравственог осигурања, кашњења плата, службу добровољно напустило 40 припадника, а процењује се да ће их бити више. Говорећи о овим подацима, који су у већини преузети из медија на албанском језику, Демо Бериша објашњава за наш лист да се „Курти врти укруг” и да је било очекивано да економска ситуација постане изузетно лоша. Он наводи да, када су у питању донације, Украјина их има више јер троши светски новац.

Сви ови негативни трендови интензивирани су управо од када је Курти наметнуо политику изазивања криза и сталних покушаја да испровоцира рат против Срба и Београда. Поистовећујући се с председником Украјине, приштински премијер је заправо открио намере да постане ратни лидер, не марећи за економске и социјалне проблеме, а у последње време ризикује и да самопроглашено Косово одведе у изолацију, суочавајући се са санкцијама САД и ЕУ. Председник Србије Александар Вучић, присуствујући отварању деонице „Ауто-пута мира” Ниш–Мерошина, подсетио је да „Србија има много више да изгуби од Куртија”. „Имамо много снажнију економију, људи живе много боље, наше плате су још мало па дупло веће него доле. Када се повећа и просветним радницима и медицинским сестрама у септембру, па потом и значајном броју припадника војске, то ће се осетити. Од краја године повећавамо и минималац”, рекао је председник, истичући да Приштина није заинтересована ни за пројекат „Ауто-пута мира”.

Прочитајте још:  Немогуће применити комбиновани модел наставе
А поводом одлива становништва и потенцијалне радне снаге с Косова и Метохије, Демо Бериша објашњава да у овом тренутку на КиМ живи око 100.000 младих Албанаца, узраста од 15 до 22 године, који не похађају школу и нису запослени. Каже да због визне либерализације са ЕУ сви чекају 1. јануар 2024. године да би напустили Косово. „Одлив радне снаге биће огроман. Куртијева влада није створила никакве економске услове да би људи тамо остали”, наводи Бериша. Додаје да је премијер привремених институција у Приштини своју пажњу усмерио на север КиМ, али и на председника Србије као „на мету”. „Од тога не може да се живи. Курти све што ради, ради да би опстао на власти. Изазива инцидентне ситуације зато што је економија мртва, нема радних места, нема нових запошљавања”, закључује председник Матице Албанаца и указује на то да се Курти скоро у свакој области суочава с проблемима, подсећајући на оне у области здравства, али и на оне с ратним ветеранима тзв. ОВК.

Гаши: Косовска влада не може ни на море у САД, а Српска листа има састанке у Вашингтону

Коментаришући прекјучерашњи састанак представника Српске листе Игора Симића и Славка Симића са специјалним представником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром у Вашингтону, аналитичар Дардан Гаши изјавио је да је премијер привремених институција у Приштини Албин Курти довео владу у позицију да не може ни „на море у Америку”, преноси „Дукађини”, а јавља „Косово онлајн”. Он је додао да „Косово никада раније у односима са Америком није било у позицији у којој је сада”.

Мина Ћурчић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *