Млади у Србији бирају Исток, пре него Запад: Истраживање показало и да све негативније реагују на ЕУ

0
Срби и Русија, русија

срби и русија

Кровна организација младих Србије (КОМС) објавила је прелиминарне резултате Алтернативног извештаја о положају и потребама младих, а који се односи на то како млади виде спољну политику Србије. Највећи проценат сматра да Србија треба да балансира између Истока и Запада, али ако морају да бирају, 55 одсто младих се опредељује за Исток

Уочи међународног дана младих који се обележава 12. августа, њихова кровна организација спровела је истраживање. Међу питањима била су и она о спољној политици Србије, посебно о европској перспективи и показало се у њу млади све мање верују.

Подаци из истраживања кажу следеће:

Код 16 одсто младих прва реакција на спомињање ЕУ је позитивна, код њих 40 одсто је негативна, док је већина оних који имају неутралну реакцију (44 одсто).

Чак 41 одсто не подржава улазак Србије у ЕУ, 36 одсто подржава, а трећина њих је неопредељена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Највећи проценат младих сматра да Србија треба да креира своју спољну политику тако да балансира између Истока и Запада (39 одсто), њих 14 одсто сматра да треба да се ослони на ЕУ и САД, а 28 процената њих перципирају Русију и Кину као пожељне партнере.

Ако би баш морала да бира, Србија би према мишљењу младих требало да се определи за Исток (55 одсто) у односу на Запад (45 одсто).

Када је реч о рату у Украјини, 59 процената младих оцењује да Србија не треба да осуђује нити да уводи санкције Русији, док 17 одсто њих сматра да власт треба да уведе санкције само ако би последице по Србију биле превисоке ако их не уведе.

Прочитајте још:  Шиптарски терористи са дугим цевима поново у Бањској

Само 6 одсто младих подржава чланство Србије у НАТО, 21 проценат њих сматра да Србија треба да сарађује са тим војним савезом, док 59 одсто не жели било какав контакт са овом алијансом.

Каква вам је прва реакција на појам Европске уније, било је питање за младе. Чак 36 одсто њих негује негативан сентимент. Готово сваки пети реагује позитивно, неутрално сваки други.

„Подршка није нешто чиме можемо да се похвалимо. Млади у овом тренутку не виде ЕУ као грант стабилности, безбедности и неког просперитета. Некако им је далека. Емотивно и негативније реагују него прошле године“, каже Миљана Пејић, генерални секретар КОМС-а.
Поларизовани, па чак и све оштрији ставови младих, не чуде представнике цивилног друштва. Већ годинама упозоравају да губе веру када је у питању перспектива чланства Србије.

На њих највише, кажу, утиче како се воде преговори, односно што дуго трају. Већина младих мисли да Србија никад неће бити део Уније.
Млади окренути Истоку

Пред младе је и избор – Исток или Запад.

„Ако морају да бирају, а најчешће не би зато што желе да Србија балансира, 55 одсто младих се опредељује за Исток. То тумачимо са тим какав је јавни дискурс, наратив, као и какав је њихов емотивни утисак о спољној политици“, указује за РТС Миљана Пејић, генерални секретар КОМС-а.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *