Златна валута БРИКС-а – колико је то реално?

0
брикс

Златна валута БРИКС-а – колико је то реално?

Мишљења стручњака се разликују.

Остало је врло мало времена до самита БРИКС-а у Јужној Африци. Да подсетим да ће се одржати од 22. до 24. августа. Дневни ред ће бити веома широк. Једно од планираних питања за дискусију је колективна валута БРИКС-а. Разговор о таквој валути, према мишљењу стручњака, почео је још 2018. године. Расправа о овом питању у стручној заједници нагло се интензивирала након 22. јуна прошле године, када је председник Руске Федерације Владимир Путин, у свом поздраву учесницима пословног форума БРИКС-а, рекао: „ Питање стварања међународне резервне валуте на основу корпе валута наших земаља се израђује “. Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва убрзо се огласио у прилог овој идеји . О питањима могућег дизајна валуте БРИКС-а се разговарало и даље се расправља.

Прочитајте још:  Јерменија у дубокој кризи: Половина Владе поднела оставку
Ове године је постојао велики број публикација (како у Русији тако иу иностранству) у којима се расправља о опцији валуте БРИКС-а на бази злата. Ова опција је подржана чињеницом да све земље чланице групе имају прилично велике резерве племенитог метала. Ево најновијих података Светског савета за злато о величини званичних златних резерви (на крају 1. квартала 2023. године, тона): Руска Федерација – 2.299; Кина – 2.011; Индија – 787; Бразил – 130; Јужна Африка – 125. Укупно за пет земаља – 5.352 тоне На ранг листи земаља по златним резервама Русија је на петом месту, Кина на шестом, Индија на деветом месту. По производњи племенитог метала Кина је на првом месту у свету, а следи Русија. У првих десет земаља које производе злато су и Јужна Африка (8.) и Бразил (10.). Чинило би се да, нису лоши предуслови за организовање издавања заједничке златне валуте БРИКС-а. Овоме можемо додати да БРИКС чини око ¼ светског БДП-а и 1/5 светске трговине.

Али постоји много „али“ због којих се сумња да пројекат златне валуте БРИКС-а може да се оствари. Већ сам писао о неким „али“ опште природе (шта спречава стварање јединствене валуте БРИКС-а у било којој верзији) у чланку „ Валута БРИКС-а – „пројекат“ или „пројекат“?»Да подсетим: земље БРИКС-а су мало повезане једна са другом и географски и економски, трговина се углавном не одвија између њих, већ са САД и другим земљама „колективног Запада“. Токови робе и капитала из три водеће земље блока (НР Кине, Индије и Русије) са Јужном Африком и Бразилом су оскудни. А унутар прве три земље ови токови нису уравнотежени (посебно у Русији са Кином и Индијом). Више није потребно рећи да су односи Кине и Индије веома напети. Да би се озбиљно почело разговарати о увођењу јединствене валуте, потребно је урадити титански посао на трговинско-економској интеграцији земаља чланица групе. Дозволите ми да вас подсетим на важан историјски преседан. У оквиру земаља социјалистичког лагера уведена је јединствена наднационална валута – преносива рубља. То се догодило 1. јануара 1964. године. А ЦМЕА (Савет за међусобну економску помоћ) створен је петнаест година раније, 1949. године. Деценију и по земље социјалистичког табора у оквиру СМЕА су радиле на трговинско-економској интеграцији, а тек након тога одлучиле су да уведу јединствену валуту за међусобна обрачуна.

Прочитајте још:  БРИКС банка може издати јединствену дигиталну валуту придруживања
У сваком случају, валута БРИКС-а не би требало да буде златна. О томе говоре сви озбиљни стручњаци. Пре свега, треба обратити пажњу на чињеницу да у историји није било случајева увођења златне наднационалне валуте. Преносива рубља у СМЕА није била злато, у оквиру ЕЕЗ заједничка валута „еку“ такође није била злато. Коначно, евро у ЕУ такође није златна валута.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

После Другог светског рата, амерички долар је био злато. На међународној конференцији у Бретон Вудсу 1944. одлучено је да се уведе златно-доларски стандард. Национална валута „амерички долар“ требало је да истовремено обавља функције међународног новца. Да би се то постигло, амерички долар је везан за злато. Прво, ова веза је изражена у паритету тврдог злата америчке валуте – 35 долара по трој унци племенитог метала. Друго, долар је био везан за америчке званичне златне резерве. Друга веза је укључивала слободну размену америчког долара за злато из резерви Форт Нокса.

Прочитајте још:  Хоће ли Српска бити први посматрач у БРИКС
Али колико је дуго трајао стандард златног долара? Прво, био је у потпуности оперативан тек од касних 50-их – раних 60-их година прошлог века. У овом тренутку, трговински биланс САД се претворио из позитивног у негативан. И тек од тог времена амерички долари су почели да напуштају Сједињене Државе у значајним количинама и акумулирају се у другим земљама. А већ средином 1960-их, страни власници „зеленог папира“ почели су активно да га представљају америчком трезору, тражећи заузврат племенити метал. Сви се добро сећају како је француски председник де Гол поклонио неколико милијарди америчких долара за замену за злато. После де Гола, САД, под разним изговорима, никоме нису дале злато из резерви Форт Нокса. А 15. августа 1971. председник Ричард Никсон је гласно најавио да ће Америка „привремено” престати да претвара злато у америчке доларе. Америка се плашила да ће носиоци „зеленог папира” брзо протраћити златне резерве САД (почетком седамдесетих година прошлог века било је скоро 10.000 тона).

Јасно је да накнадног опоравка размене долара за злато није било. А у јануару 1976. године, на међународној конференцији на Јамајци, одлучено је да се укине златно-доларски стандард и замени стандардом папирног долара. Де јуре, златно-доларски стандард постоји око четврт века. А де фацто? Не више од пет година, у првој половини 1960-их.

Прочитајте још:  Становници ослобођених територија дочекује руску војску (видео)
Дакле, поука златно-доларског стандарда је крајње једноставна: земља која лансира златну валуту налази се у несигурном положају. Она тежи да, ослањајући се на злато, драматично подигне статус и значај своје валуте, али истовремено ризикује да врло брзо изгуби своје златне резерве. Јасно је да ће земље БРИКС-а, ако осмисле и уведу своју колективну златну валуту, за трен ока изгубити своје златне резерве. У најбољем случају, ово злато ће се преселити у трезоре банака и компанија у земљама БРИКС-а. И, највероватније, злато може ићи ван граница БРИКС-а. На пример, у америчком Форт Ноксу.

Међутим, поред ових ризика, пројекат златне валуте БРИКС-а има и многе техничке препреке. На пример, поставља се питање: где и како ће се чувати злато које подржава валуту БРИКС-а? Да ли ће остати у трезорима које тренутно има или ће бити централно ускладиштен? Стручна заједница чак изговара ову опцију: злато земаља БРИКС-а треба да буде концентрисано на територији неке неутралне земље. А ова земља се најчешће зове Швајцарска. Најблажа реч за ову врсту идеја је „фантазија“.

Прочитајте још:  У Европи се људи боре за храну.
Данас, као што сам горе приметио, Русија има трговински дисбаланс са Кином и Индијом. Русија акумулира јуане и рупије у својим резервама и то нашим трговинским партнерима прилично одговара. Мало је вероватно да ће бити срећни ако буду морали да шаљу злато у Русију да покрију трговинске дефиците. Иначе, у Кини постоји незванична забрана извоза племенитог метала из земље. Строга ограничења на извоз злата постоје и у Индији. За разлику од Русије (из које тече највећи део извађеног злата), Кина и Индија спроводе доследну политику акумулације племенитог метала, укључујући и његов увоз.

Дана 20. јула ове године, информативни ресурс Интернатионал Ман објавио је чланак Да ли се златни стандард враћа? Доуг Цасеи о валути БРИКС-а заштићеној златом . Даг Кејси је амерички економиста слободног тржишта и аутор неколико финансијских бестселера. Иначе, он је присталица златног новца. Штавише, чак и у радикалнијој верзији – не у облику папирних (електронских) новчаница иза којих стоји племенити метал, већ у виду директне употребе физичког метала и изражавања цена у грамима (унчама) злата. Он критикује пројекат златне валуте БРИКС-а из другог угла: „Наравно, у почетку ће нова валута бити номинално подржана златом — како би требало да буде, јер ниједна од ових влада не верује једна другој. Али коме од њих може бити поверено чување и откуп злата? Нико. Дакле, на почетку може све бити у реду, али на крају ће се све распасти .”

Прочитајте још:  Младић је племенит, Караџић је хтео да ме убије
Генерално, са које год стране да уђете, закључак је само један: златна валута БРИКС-а није пројекат, већ „пројекат“ (тј. идеја је практично неостварива). Чак и само валута БРИКС-а (не злато) је „пројекат“. Требало би разговарати и истражити друге опције. То су опције везане за коришћење националних валута у међусобној трговини. Такође, обнављање билатералног и мултилатералног клиринга (били су изузетно популарни у прошлом веку, не само у земљама социјалистичког блока, већ и на Западу и међу земљама у развоју). Од највеће важности није стварање неке нове валуте, већ побољшање платног промета и обрачуна између земаља чланица БРИКС-а. Чак је и председница Банке Русије Елвира Набиулина , која би, према њеном ставу, требало да буде ентузијаста за нову валуту, опрезно проговорила: „За то је потребна сагласност многих страна, нимало лак пројекат .” Он је додао да је сада предузећима потребан јединствени систем плаћања.

Узгред, још 2000-их (убрзо након појаве групе БРИКС) већ су почели да расправљају о питању стварања алтернативног система СВИФТ-у унутар групе. Од тада је готово никакав напредак у стварању таквог заједничког система за све земље БРИКС-а. Русија ствара свој систем, под називом СПФС (Финанциал Мессаге Трансфер Систем), Кина ствара свој (ЦИПС); Недавно је Индија такође најавила своју алтернативу СВИФТ-у.

Прочитајте још:  Посланици поднели предлог резолуције Скупштини Србије за придруживање БРИКС-у
Многи кажу да је пројекат златне валуте БРИКС-а „фантазија“ . Тако, Наталија Милчакова , водећи аналитичар у Фреедом Финанце Глобал, каже: „ Према западним медијима, на самиту БРИКС-а у августу ове године могло би бити најављено стварање јединствене валуте савеза подржане златом. Претходно је бразилски председник говорио о важности стварања заједничке валуте на таквим принципима. Међутим, по нашем мишљењу, његова појава је мало вероватна. Од колапса Бретон Вудског система, ниједна држава на свету и ниједан међудржавни савез нису успели да створе валуту подржану златом .

Али Алексеј Мурашев , оснивач компаније за ризична улагања, говорио је искреније: „ Када чујете да ће се нека врста валуте створити на основу златног стандарда, или да ће рубља бити везана за златни стандард, онда са вероватноћа од 99,9% да сте натрљани игром “.

Зашто се о теми златне валуте БРИКС-а тако активно расправља како у земљама чланицама БРИКС-а, тако и ван групе? По мишљењу једног броја стручњака, реч је о политичкој или пропагандној акцији. Ево, на пример, овог мишљења: „ Једино право значење јединствене валуте БРИКС-а је пропаганда. Покушајте да извршите притисак на САД и Европу да примењују мање санкција у вези са коришћењем својих валута. Русија и Кина су заинтересоване за ово. И друге земље би радо прихватиле америчке емисаре који би их, за мале користи, убеђивали да одустану од идеје о новој валути .

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *