Јединствене лозинке и лиценцирани софтвер. Стручњаци су објаснили како не постати жртва онлајн преваранта

0

Јединствене лозинке и лиценцирани софтвер. Стручњаци су објаснили како не постати жртва онлајн преваранта,

Национални центар за заштиту података о личности подсетио је на основна правила за безбедно кретање личних података на друштвеним мрежама, преноси БелТА.

Друштвене мреже и инстант месинџери постали су саставни део свакодневне комуникације. Заједно са позитивним променама, друштвени медији и технологије великих података покрећу настанак новог друштва за надзор које ствара претње приватности. Често, да бисте добили услугу од интереса, потребно је да наведете своје личне податке и дате сагласност за њихову обраду, сагласност са политиком приватности. Све ово се анализира и користи у разне сврхе.

 

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Од њих комарци беже као ђаво од крста: Засадите ове биљке и решите се досадних напасти!
Странице на друштвеним мрежама на којима људи добровољно објављују личне податке и фотографије могу да гледају не само пријатељи. Они могу постати неограничен извор информација за преваранте. На пример, фотографије са одмора показују да нисте код куће. А унос на страници о новој скупој куповини ће друге водити о вашем финансијском стању.

 

Стручњаци су приметили да геолокациона ознака на фотографији у друштвеној мрежи, снимљена у месту становања, омогућава да установите кућу у којој живи особа која је објавила фотографију. А постављањем личног броја мобилног телефона или е-поште у мреже, можете добити гомилу непотребних позива, порука, е-маилова са промотивним понудама или пасти на мамац преваранта.

 

Национални центар је подсетио да је важно прочитати политику приватности друштвене мреже. Тако ћете знати ко ће обрађивати ваше личне податке, како их чувати и користити.

 

Прочитајте још:  У Сибиру пао метеор
Боље је делити интимне тренутке свог живота само са вољенима, а за то морате обратити пажњу на подешавања приватности у друштвеним мрежама. Тамо можете учинити страницу затвореном за аутсајдере, наведено у центру. У подешавањима профила постоји одељак „Приватност“. У њему можете ограничити круг оних који могу да пишу поруке, остављају коментаре или виде основне информације ваше странице. Ако одлучите да оставите свој профил отворен и видљив свима, придржавајте се осталих безбедносних правила.

 

Боље је инсталирати опцију верификације у два корака у друштвеним мрежама и инстант мессенгерима, што вам омогућава да креирате персонализовани ПИН код за већу сигурност од кршења и хакера.

 

Прочитајте још:  Национално окупљање никад потребније, а преваранти навалили
Центар је позвао да се у отвореном приступу не објављују сувишне информације: адресе, бројеви телефона, датуми рођења (исто важи и за податке о рођацима и пријатељима), фотографије и видео снимци других (чак и заједнички) и друге личне податке без сагласности лице.

 

Приликом постављања фотографије на друштвене мреже од куће, не би требало да користите геолокацију и означите адресу на њој. Често сваки снимак подразумевано има локацију повезану са њом. Чува се у метаподацима слике. Функција је прилично згодна: можете отворити мапу и видети где сте снимили фотографије. Али, за аутсајдере је боље да то не знају, наглашавају стручњаци.

 

Прочитајте још:  ДЕТЕ НЕ СМЕ ДА ИМА ПРАВО ИЗБОРА! АKО ВАС НЕ СЛУША, ЕВО ШТА ДА РАДИТЕ: Тврди руски психолог!
Не би требало да објављујете фотографије са документима на којима су видљиви њихови подаци. Ово правило важи и за авионске карте. Није безбедно слати и чувати документе, лозинке, кодове, податке о картици и налогу у друштвеним мрежама и инстант месинџерима. Лоше решење би могло бити пријављивање и ауторизација на сајтовима трећих страна преко налога друштвене мреже. Није увек могуће проверити поузданост ресурса пре уласка, а то је, заузврат, испуњено чињеницом да страница може бити украдена.

 

Стручњаци су приметили да је важно поставити јединствене и јаке лозинке за све налоге. Коришћење истих више пута их доводи у опасност. А у свом послу морате да користите проверене антивирусне услуге и лиценцирани софтвер.

 

Прочитајте још:  Да ли данашње помрачење сунца најављује велика дешавања на геополитичкој сцени или је то само још један природни феномен?
Информације остављене на друштвеним мрежама су често заувек. Пре него што објавите још једну објаву или напишете нешто у коментарима, морате размислити, проверити и уверити се да је таква публикација неопходна. И иако увек можете да избришете нежељене поруке, не знате ко је раније прикупљао ове информације и ваше личне податке и шта ће се са тим подацима урадити касније, укључујући, евентуално, коришћење против вас, подсетио је центар.

Васељенска/Белта

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *